Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Najnovejši knjižni pridobitvi o vodnjakih v Vrtojbi izpod peresa Renata Podbersiča

Zgodovina nam pripoveduje številne zgodbe povezane z vodnjaki o vaščanih in njihovi živini ter o njihovi odvisnosti od vode, ki je vir življenja. Še posebej je ta zapuščina bogata v Vrtojbi. Vrtojbenci vodnjakom dolgujejo življenje številnih rodov, njihovih prednikov in njihove živine. Da tega ne bi pozabili in to kulturno bogastvo izgubili, je nastal projekt Vrtojba – vas vodnjakov, ki je bil financiran v okviru projekta lokalne razvojne strategije LAS jugozahodnega dela Severne Primorske, Občina Šempeter-Vrtojba pa je bila pri tem vodilni partner.

 

Prvi del projekta, dokumentarno igrani film, je bil javnosti predstavljen že konec lanskega leta. V mesecu aprilu pa sta luč sveta ugledali še dve knjižni publikaciji izpod peresa Renata Podbersiča, ki sta projekt zaključili. Gre za monografijo Vrtojba – vas vodnjakov in Vodnik po vrtojbenskih vodnjakih, katerih končno podobo je poleg avtorja besedila soustvarjal oblikovalec Miran Kordež iz Adenda d.o.o. Obe knjigi tako skupaj z dokumentarnim fimom zaokrožata zgodbo o kulturni dediščini, ki poganja korenine iz rimskega vodnjaka in se napaja z vodo s flišnih Vrtojbenskih gričev, iz Vrtojbice in podtalnice prodnatega vrtojbenskega polja.

 

Monografija posvečena vodnjakom v Vrtojbi

 

Vrtojba – vas vodnjakov je s slikami bogato opremljena monografija, ki obsega kar 236 strani. Vsebinsko je razdeljena v tri dele. V prvem delu se je avtor dotaknil splošnih vprašanj o vodi in njenem pomenu za človeka, o podtalnici na Goriškem s poudarkom na vrtojbensko-mirenskem polju in v zvezi z vrtojbenskimi vodnjaki, o meritvah vode v vrtojbenskih vodnjakih, o odnosu do vodnjakov ter o številu vodnjakov po sosednjih vaseh tako Sloveniji kot zamejstvu. V drugem delu so predstavljeni »vsi« vodnjaki v Vrtojbi: tisti, ki ne opravljajo več svoje funkcije (med njimi najdemo rimski vodnjak iz 1. stol. po Kr., usahle, zasute ali drugače uničene vodnjake) ter delujoče vodnjake, ki danes opravljajo omejeno funkcijo oz. mirujejo. Tretji del pa predstavljajo najrazličnejše zgodbe, ki so se napletle o in ob vodnjakih. Bogato in podatkov polno besedilo na koncu dopolnjuje še dokumentarni del s preglednicami.

 

Knjiga je namenjena širši javnosti, tako je bila že posredovana številnim knjižnicam, brezplačne izvode bodo prejela društva, ki delujejo v občini, monografija pa predstavlja tudi lepo občinsko protokolarno darilo, ki bo namenjeno obdarovanju ob različnih priložnostih.

 

Od vodnjaka do vodnjaka z vodnikom

 

Vodnik po vrtojbenskih vodnjakih nas na 84 straneh popelje k 21 izbranim vodnjakom. Besedilo v slovenščini, angleščini in italijanščini obsega krajši opis Vrtojbe, ki mu sledi predstavitev posameznih vodnjakov s spremljajočo fotografijo, prikaz vrtojbenske podtalnice, oris problematike vodnjakov od gradnje do tega, kakšno prihodnost imajo, ter zemljevid z vrisanimi vodnjaki, ki jih vodnik opisuje. »Z Vodnikom po vrtojbenskih vodnjakih v roki se podaj od vodnjaka do vodnjaka in uživaj sporočilo Vrtojbe, njenih Vrtojbenk in Vrtojbencev. Po vodnjakih sporočajo in predajajo svoje bogato duhovno in kulturno izročilo, svoj ponos in odprtost, svojo zraščenost z zemljo in njenim izročilom.« je zapisal avtor v svoj nagovor bralcu. 

 

Vsekakor bodo tudi po tej knjižici posegli mnogi, saj je namenjen tako knjižnicam, kot društvom, ki delujejo v občini, turistično-informacijskemu centru, svoj izvod pa bodo prejela tudi vsa gospodinjstva v Vrtojbi.

 

»Ne pljuvaj v noben vodnjak, ker ne veš, kdaj boš iz njega pil!«

Oglejte si tudi