Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Meja brez meja - strateški načrt in maketa treh mest

Občina Gorica, Mestna občina Nova Gorica in Občina Šempeter-Vrtojba so z ustanovitvijo Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO v skupno vizijo načrtovanja povezale tri mesta. Gre za nov model (ki lahko postane edinstven primer v Evropi celotnega upravljanja čezmejnega somestja), ki ga lahko zaradi njegove posebne strukturiranosti obravnavamo kot unikum. EZTS GO je izziv sprejel in v zadnjem letu izvedel pomembno in dosledno prostorsko analizo in skušal začrtati pot, ki bi sledila potrebam ter posebnostim tega prostora.

 

Posvet Meja brez meja - Strateško urbanistično načrtovanje čezmejnega prostora Gorice, Nove Gorice in Šempetra-Vrtojbe, ki je potekal v Gorici 9. julija 2014, je ponudil priložnost za ovrednotenje opravljenega dela. Po uvodnem pozdravu župana Milana Turka, so o možnih oblikah skupnega načrtovanja in sodelovanja spregovorili koordinator Odbora za urbanizem EZST GO Livio Semolič, predsednik zbornice arhitektov Massimo Rocco in predsednik Trgovinske zbornice Gianluca Madriz. Angelo Patrizio je predstavil raziskavo združenja trgovcev Confcommercio o gospodarskih dejavnostih v Gorici, Novi Gorici in Šempetru-Vrtojbi, Eddi Dalla Betta, predsednik urbanističnega inštituta INU, pa načrt za obmejno cesto.

 

Zbrani so izpostavili vse bolj aktualno potrebo po skupnem načrtovanju razvoja tega ozemlja. Beseda je torej tekla o meji, vendar ne o taki meji, kjer se vse konča, temveč o meji, ki je bolj neko obrobje, ob katerem se srečujejo različne skupnosti. Za uresničitev dejanskega in otipljivega čezmejnega sodelovanja pa je pomebmo skupno načrtovanje in vizija razvoja tega prostora, k čemur bo pripomoglo tudi oblikovanje skupnega Strateškega načrta, ki ga v sklopu EZTS GO pripravljajo omenjene tri občine. Proces strateškega načrtovanja se vključuje v širši okvir načrtovanja, opredeljevanja ciljev ter izbiranja ukrepov in projektov ob upoštevanju njihove dejanske izvedljivosti. S Strateškim načrtom bodo določene splošne smernice, ki jih bodo občine z načrtovanjem prenesle na svoje območje. Strateški načrt lahko torej pojmujemo predvsem kot neke vrste stalni laboratorij upravljanja, ki bo doprinesel k izgradnji skupnega sistema smernic, ciljev in skupnih ukrepov v procesu krepitve odnosov med skupnostmi.

 

Po zaključku srečanja, ki ga je vodila direktorica EZTS GO Sandra Sodini, je bila odprta še razstava "3x3x1: lokalizirane utopije", kjer je predstavljena maketa mest Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba ter posamezni arhitekturni načrti, ki zadevajo čezmejno urbanistično usklajevanje na devetih strateških območjih. To so: reka Soča in dolina Korna; železniška postaja z okolico; Prvomajska ulica in Kolodvorska pot; Rdeča hiša in Rožna dolina; nekdanje letališče Duca d’Aosta; oba tovorna terminala; Ul. Terza armata in Kromberk; bolnišnice; obmejni pasovi in območja. Arhitekturni načrti in 80 m2 velika maketa mest Gorica, Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba so sad raziskave, ki so jo v iztekajočem šolskem letu opravili študentje integriranega projektiranja na goriški fakulteti za arhitekturo. Petinpetdeset študentov magistrskega študija je s pomočjo desetih docentov, dveh izvedencev in koordinatorja - rektorjevega pooblaščenca Giovannija Fraziana - devet mesecev preučevalo in raziskovalo čezmejni urbani prostor.


 

Oglejte si tudi