Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Evropski portal naložbenih projektov EIPP - Stična točka nosilcev projektov in vlagateljev

Ste nosilec projekta s sedežem v EU in bi radi pritegnili pozornost potencialnih vlagateljev z vsega sveta? Registrirajte projekt na evropskem portalu naložbenih projektov (EIPP) in povečajte njegovo prepoznavnost pri mreži mednarodnih vlagateljev.

Nov spletni portal EIPP je namreč mesto, kjer lahko javni in zasebni nosilci projektov s sedežem v EU s svojimi projekti seznanijo morebitne vlagatelje po vsem svetu. Projekti morajo za objavo na portalu izpolnjevati nekatere pogoje, kar predhodno preveri Evropska komisija. Med pogoji so zahteve, da se morajo projekti začeti izvajati najpozneje v treh letih po prijavi in vsebovati stroške v višini vsaj 10 milijonov evrov. Spadati morajo v sektor z visoko gospodarsko dodano vrednostjo, kot so promet, energetska unija ali digitalno gospodarstvo. Prav tako morajo biti skladni z veljavno zakonodajo EU in nacionalno zakonodajo. Nosilec projekta je lahko javni ali zasebni pravni subjekt s sedežem v državi EU.

 

Prijave je mogoče oddati v katerem koli uradnem jeziku EU na projektnem obrazcu, Evropska komisija pa bo poskrbela za brezplačen prevod v angleščino in prevod objavila informativno. Verodostojna bo samo različica v izvirnem jeziku. Če bo Komisija potrdila popolnost projektne vloge in projekt objavila na portalu, bo zasebnim nosilcem zaračunala pristojbino. Ta bo v začetku delovanja portala znašala 100 evrov, pozneje pa do 250 evrov. Nosilci projektov iz javnega sektorja so plačila pristojbine oproščeni. Prvi projekti bodo objavljeni v prihodnjih tednih.

 

Portal ima posredniško vlogo in ne pomeni jamstva, da bo oddani projekt prejel finančna sredstva. Nastal je kot del naložbenega načrta za Evropo za spodbuditev naložb, gospodarske rasti in zaposlovanja v EU. Prav tako sledi želji vlagateljev, da bi bile naložbene priložnosti v EU zbrane na osrednji informacijski platformi.

Več o novem spletišču najdete TUKAJ.

Oglejte si tudi