Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

EU kartica ugodnosti za invalide

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je v letu 2016 z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije začelo z izvajanjem projekta Evropska kartica ugodnosti za invalide. Kartica ugodnosti je na voljo od julija 2017 dalje. Upravičence in postopek pridobitve kartice opredeljuje Zakon o izenačevanju možnosti invalidov.

Kdo je upravičen do pridobitve kartice, je navedeno v Navodilih za izvajanje postopka za izdajo EU kartice ugodnosti za invalide, ki jih je izdalo MDDSZ. Invalidi iz naše občine, ki želijo pridobiti Evropsko kartico ugodnosti, lahko zanjo zaprosijo na Upravni enoti Nova Gorica, Oddelek za kmetijstvo in občo upravo. Vlagatelj mora vlogi priložiti odločbo z navedbo invalidnosti ali telesne okvare, osebni dokument in fotografijo za osebne dokumente.

Z Evropsko kartico ugodnosti lahko invalidi v Sloveniji in v državah Evropske unije, ki so se pridružile projektu, uveljavljajo posebne komercialne popuste, ki jih določijo posamezne države. Prav tako koristijo ugodnosti v Sloveniji tujci, ki pridejo k nam na obisk. Ugodnosti veljajo za vsa področja, poseben poudarek je na dostopnosti prometa, turizma, kulture, športa in dejavnosti prostega časa.

Zaenkrat so v projekt vključene države: Slovenija, Ciper, Finska, Belgija, Italija, Romunija, Estonija in Malta. Namen je, da bi se kartica postopoma uveljavila v vseh državah EU. Cilj projekta je omogočiti invalidom boljše vključevanje v družbo, enotnejšo obravnavo na nivoju EU, olajšati dostopnost do storitev na različnih področjih; hkrati pa se želi ozaveščati ljudi o zmožnostih, potrebah in problemih invalidov v vsakdanjem življenju. To je nov prispevek k uresničevanju Konvencije o pravicah invalidov, Akcijskega programa za invalide in Evropske strategije o invalidnosti.

Ponudniki ugodnosti in njihove storitve so navedeni na spletni strani: http://www.invalidska-kartica.si/.

Ponudniki storitev v Občini Šempeter-Vrtojba, pridružite se

Gostinci, trgovci, ponudniki s področja športnih, turističnih, transportnih, izobraževalnih storitev in drugih prostočasnih dejavnosti – vsi, ki ste pripravljeni prispevati k temu projektu in s tem tudi k svoji promociji, vabljeni, da se pridružite mreži organizacij, ki jih povezuje Evropska kartica ugodnosti za invalide.


Za vključitev vaše organizacije med ponudnike izdelkov ali storitev pišite na naslov: invalidska.kartica@zalozba.org ali pošljite sporočilo prek kontaktnega obrazca, ki je objavljen na spletni strani: http://www.invalidska-kartica.si/.

Postanite del evropske mreže organizacij z družbeno odgovornostjo, ki želijo prispevati k boljšemu položaju invalidov v družbi. Število invalidov narašča in postajajo vedno pomembnejša skupina uporabnikov. Velja razmisliti, kako bi jih lahko vključili v svojo ponudbo. To je tudi priložnost za večjo prepoznavnost vaše organizacije in povečevanje števila uporabnikov vaših storitev ali izdelkov.

(Vir: spletna stran www.invalidska-kartica.si)

Oglejte si tudi