Sredozemsko podnebje in ugodna obmejna lega je od nekdaj dajala kruh številnim kmetom na območju Vrtojbe, ki so nekoč oskrbovali mestno gospodo v Gorici s pridelki iz domačega vrta. Danes je ostala le še peščica kmetov, ki vztraja pri delu na domači zemlji. Eden od teh je tudi gospod Zorin Koglot, ki je na svoji avtentični kmetiji ohranil edinstveni stari kotel za žganjekuho, ki še danes služi svojemu namenu. V prostorih, kjer se nahaja kotel, je urejena manjša etnološka zbirka, z orodji ter predmeti iz nekdanjega vsakdanjega življenja.
Matej Koglot iz omenjene domačije pojasnjuje: „Muzej ima dva dela, spodnji del je obnovljena stara žganjekuha, ki bo sedaj imela sto let, na vrhu je muzej, kjer so razstavljeni predmeti iz naše zgodovine.“
Obrt
je v družini že dolgo prisotna, žganje na domačiji še vedno kuhajo, le
da sedaj uporabljajo novejše pripomočke. Med starimi predmeti, ki bodo
na ogled, Matej Koglot izpostavlja vinotolo, leseno korito, v katerem so
včasih mesili kruh. „Žganjekuha je že sama po sebi zanimiva. Leta 2027 bo imela sto let in je še vedno popolnoma delujoča. Gre torej tudi za tehnično kulturo“.
Muzejska zbirka, ki je bila javnosti prvič predstavljena v petek, 21. oktobra 2022, je vzpostavljena v okviru projekta »Dediščina szi naše kašče – nova etnološka zbirka«, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in katerega vodilni partner je Občina Šempeter-Vrtojba. Obisk etnološke zbirke v Vrtojbi bo možen po dogovoru.



