Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Alpe-Adria v malem – srečanje učencev prijateljskih skupnosti v Škofičah na avstrijskem Koroškem

V petek, 26. maja, se je v Škofičah (Schiefling) ob Vrbskem jezeru odvilo zanimivo srečanje učencev treh prijateljskih skupnosti. Prijateljstvo so utrjevali učenci iz pobratenih občin Škofiče in Romans d'Isonzo, pridružili pa so se jim tudi učenci iz naše občine, ki je pobratena z občino Romans d'Isonzo in Škofičam bližnjimi Hodišami. Otroke je povezovala pesem, igre in drugi izzivi, ki so jih spretno vodili njihovi učitelji. Srečanje so pozdravili tudi vsi trije župani, župan iz Škofič, Thomas Wuksch, župan Občine Šempeter – Vrtojba, Milan Turk, in Michele Calligaris, župan Občine Romans d'Isonzo so skupaj s prisotnimi ravnateljicami in predstavniki šol. Poudarili so pomen preseganja jezikovnih in drugih meja ter vzpodbudili gradnjo čim trdnejših prijateljskih vezi, saj se bodo le tako naše skupnosti lahko še uspešneje razvijale.

Po dopoldanskih aktivnostih in skupnem kosilu je bil za učence gotovo vrhunec dneva vzpon na razgledni stolp na Jedvovci (Pyramidenkogel) v bližnji občini Hodiše, ki s svojimi 100 metri višine velja za najvišji leseni razgledni stolp na svetu in obvladuje okolico, s čudovitim pogledom na Vrbsko in druga bližnja jezera. V spomin se jim bo prav gotovo najbolj vtisnil predvsem adrenalinski spust po 50 metrov visokem toboganu.

Tokratna jezikovna izmenjava, kjer je odmeval otroški smeh, pesem in pogovor v slovenščini, nemščini in italijanščini, je bila prvo tovrstno srečanje treh skupnosti. Dogodek, ki je ponovno potrdil, da pobratenja niso le mrtva črta na papirju, se bo naslednje leto seli v Romans d'Isonzo, leta 2025 pa bo učence prijateljskih skupnosti gostila naša šola.

Oglejte si tudi