Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
6°C
JUTRI
20°C
6°C

Hamlet v domu onemoglih, veseloigra

Stanovalci doma upokojencev se na sestanku odločijo, da bodo pripravili gledališko igro. Odločijo se za Hamleta, delo največjega angleškega dramatika Williama Shakespeara, za režiserja pa določijo bivšega profesorja. Čeprav jih prepričuje, da niso kos temu delu, saj nekateri še brati ne znajo dobro, profesorja vseeno prepričajo, da bo režiral. Po prvem branju teksta, ki ga seveda ne razumejo, bo moral revež vsebino prirediti tako, da jo bodo vsi razumeli. V dom pride nov varovanec Mirko, ki tam zagleda krivca za očetov samomor v povojnih letih. Napetost med njima je ves čas prisotna. Mirko si prizadeva, da bi resnica o očetovi nedolžnosti končno prišla na dan, Bukovca pa, še vedno vpliven in pokvarjen, manipulira z vsemi okrog sebe. Z Ančko, priletno medicinsko sestro, ki je tudi hčerka domskega varovanca Livija, se zagledata in ona ga prepriča, da bo sodeloval v igri. Shakespearova tragedija Hamlet, ki govori o smrti kralja, o zaroti brata Klavdija, sinu, princu Hamletu, ki išče morilca in želi očeta maščevati, je zelo podobna situaciji med Bukovcem in Mirkom. Prav to pa je razlog, da Mirka, ki že tako ni navdušen nad igranjem s to pokvarjeno bando, večkrat zanese iz vloge v realnost.

Ta komedija, ki je napisana pred skoraj šestdesetimi leti, je še vedno aktualna, saj govori o človeški pokvarjenosti, lopovščini in primitivizmu, izkoriščanju oblasti v osebne namene, po drugi strani pa tudi o človeškem idealizmu in iskanju pravice, ki se tragično konča.

Predstava je tako komedija kot kritika.

 

Gostuje Kulturno društvo Slavec Solkan, Gledališka skupina »FACE«.

Po gledališki igri Iva Brešana »Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja« in prevodu Toneta Partljiča priredil in v dom onemoglih postavil Radoš Bolčina.


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi