Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
6°C
SRE.
22°C
7°C
Oceni objavo

ZASNOVE PROTIPOPLAVNIH UKREPOV NA SAVINJI

V minulem tednu je hidrolog mag. Rok Fazarinc, vodja Sveta za vode, na dveh srečanjih občanom predstavil zasnove protipoplavnih ukrepov za izboljšanje poplavne varnosti v Občini Rečica ob Savinji. Opozoril je, da lahko v prihodnosti lahko pričakujemo več poplavnih dogodkov, ki se gostijo po letu 1990 in so na nek način vrhunec doživeli 4. avgusta 2023.  Cilj njegovih predlogov je, da se zmanjša poplavna ogroženost urbanih naselij, izboljšanje naravnega zadrževanja ob visokih vodah ?; ohranitev oziroma izboljšanje hidromorfološkega stanja; vzpostavitev naravne dinamike in kontrola pretoka plavin. Med predlaganimi ukrepi so izgradnja suhega zadrževalnika od Okonine proti Grušovljam, gradnja nasipov »na celini« vzdolž leve strani reke Savinje, okrepitev brežine pod Trnovcem, izvedba t.i. razbremenilnih »suhih strug« v porečju Savinje, razbremenitev vpliva pritokov v Grušoveljsko strugo in posledično struge z izvedbo dveh iztokov Stržince v Savinjo, gradnjo t. i. lovilnih jam … Tako bi s protipoplavnimi ukrepi skušali preprečiti vtok poplavnih vod nad jezom v Grušovljah, in omogočili ponovno vračanje voda v Savinjo pred naseljem Varpolje. Poplavno varnost Občine Rečica pri Savinji bi v predelu Savinje, poleg nasipa in suhega zadrževalnika, lahko rešili že logični ukrepi, kot je ohranjanje širine struge ter »lovljenje« in premeščanje proda. V načrtu je tudi čiščenje starih prodišč v strugi Savinje, ki so močno zaraščena. Treba je namreč vzpostaviti koridorje za razbremenjevanje visokih voda. Po njegovih besedah je predvsem treba sonaravno urediti odsek od Grušoveljskega jezu do Spodnje Rečice ter visokovodni nasip med Varpoljami in Spodnjo Rečico narediti skladno s tehničnimi pravili stroke, kar pomeni, da bi moral biti nasip bolj vodotesen in stabilen.

Občani, ki so pokazali veliko mero zainteresiranosti, upajo, da bodo predvideni posegi prinesli večjo protipoplavno varnost ob Savinji. Po razpravah sodeč, občani glede načrtovanih ukrepov zaupajo stroki, hkrati pa tudi sami razmišljajo o podobnih rešitvah, saj obnašanje Savinje večinoma spremljajo že vse življenje in jo zato dobro poznajo.

Sklop predstavitev protipoplavnih ukrepov bomo zaključili v ponedeljek, 29. 1. 2024, ko bo v sklopu dogodka »Občina med nami« Uroš Vogrinec, dipl. inž. gradbeništva, predstavil načrte za zmanjšanje poplavne nevarnosti ob potoku Rečica.

Oglejte si tudi