Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Izlet PD Rečica ob Savinji na Porezen

Društveni izlet na osamelec Porezen smo po večkratnem prestavljanju zaradi slabega vremena lahko le izpeljali. In to v najboljši možni obliki.

Naše izhodišče je bila vas Poče. Za vzpon na vrh smo izbrali strmo pot, ki je bila res, res strma in se svojemu imenu ni izneverila. Vendar smo z zmerno hojo premagali strmino in vsi smo bili veseli in navdušeni nad prekrasnimi razgledi. Pogled na Porezen je najlepši iz Kojce, pogled na Spodnje bohinjske gore pa je najlepši iz Porezna. Tako pravijo in o tem smo se lahko danes tudi prepričali.

Porezen je tudi najvišji vrh Cerkljanskega hribovja, ker je osamelec, je razgled res veličasten. Tako je pogled segel na Škofjeloško, Polhograjsko in Idrijsko hribovje, na Črno prst in celotno verigo gora nad Bohinjem, v ozadju so nas pozdravljali Triglav, Rjavina, Kanjavec ter ostali Julijci, potem pa še Krn in Stol, Kepa, Begunjščica, pa Storžič in v daljavi Kamniško Savinjske Alpe in kdo bi lahko vse naštel. Enostavno nisi vedel, na kateri konec bi gledal in prepoznaval gorstva in hribovje.

Lepi razgledi so bili le ena od čudovitih stvari, ki smo jih danes doživeli. Med potjo smo občudovali prelepo hiško na drevesu, vsak pa je lahko poskusil prav posebne gugalnice, ko si dobil občutek, da boš kar poletel v dolino. Prekrasna zanimivost med potjo, tudi avriklji so nas pozdravljali s svojo rumeno srajčko. Med potjo smo se lahko tudi prepričali, da je gora v prvi polovici 20. stoletja doživljala težke čase. Italijanski vojaški strategi so goro pozidali z bunkerji in številnimi rovi, ki so bili med drugo svetovno vojno prizorišče krvavih spopadov. Na grozote vojne opozarja tudi spomenik padlim borcem NOB na vrhu gore.

Koča na Poreznu se nahaja le 5 minut od vrha gore in se imenuje Dom Andreja Žvana Borisa. Dom je bil odprt in je nudil domačo ocvirkovko in jedi na žlico. Na Porezen vodi več poti, saj je zanimiva pohodniška točka v vseh letnih časih. Najlepše se je na ta razgledni biser odpraviti spomladi, ko klije pod vrhom vse polno različnega planinskega cvetja, ko se pod vrhom oglašajo ruševci, divji petelini in se na vrhu pasejo gamsi. Za obilico cvetja smo bili na obisku še prekmalu, pa tudi govedo, ovce in konji se na vrhu še ne pasejo. Na gori je rastišče znamenite Alpske možine, poseben čar ji daje kovinsko modra barva. Žal smo tudi zanjo bili z obiskom prekmalu.

Vračali smo se po zanimivi poti skozi Labinjske lehe. Imeli smo čudovito vreme, prelepo naravo, najboljšo družbo in dan je bil popoln. Hvala vsem za udeležbo in vabljeni na naše naslednje pohode.

Varen korak do naslednjega snidenja.

Vodja pohoda: Renata Verbič, vodnica


(vir: Facebook - Planinsko društvo Rečica ob Savinji)

Oglejte si tudi