Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Aprilsko druženje z upokojenci

Tokrat nas je pot zanesla na Slovensko obalo, pohod pa smo začeli v Izoli in končali v Piranu. Naš pohod je imel vonj po soli in čudovitem morskem zraku. Izola se je izkazala kot super izhodišče za tokratni pohod "z razgledom" do Strunjana.
Iz Izole smo se mimo Simonovega zaliva sprehodili do plaže pod Belvederjem, nato pa smo se nanj tudi povzpeli. Belveder ne nosi zaman tega imena, saj se od tam ponuja zares prelep pogled na Izolo in celoten Tržaški zaliv. Na Belvederju smo zavili desno. Označena pot nas je po slemenski cesti in nato skozi gozd in mimo oljčnih nasadov pripeljala do znamenitega strunjanskega križa. Križ kraljuje nad Mesečevim zalivom. Mesečev zaliv pa velja za eno najlepših in tudi najbolj priljubljenih divjih plaž pri nas. Pešpot nad klifi je dobro zavarovana in ponuja zares čudovite razglede. Od križa smo se mimo cerkve spustili v Strunjan. Najprej smo se ob obali sprehodili pod vznožje klifa. Po ogledu smo prečili Strunjanske soline in se sprehodili še do Pirana. Nekateri pravijo, da je najlepša pot ob slovenski obali tista pod stenami med Strunjanom in Piranom. Sprva smo hodili po cesti, potem pa zavili na gozdno pot. Prišli smo do Pacuga in se spustili v Fieso. Iz Fiese vodi do Pirana pot ob morju, je kratka in postreže s prelepimi razgledi na naše morje. Piran na koncu poti je že na prvi pogled bogato mesto. Mesto je nastalo v zgodnjem srednjem veku in je bilo v bizantinskih in frankovskih rokah, potem pod oglejskimi patriarhi in tudi pod Beneško republiko. Ogledali smo si grad in cerkev sv. Jurija. Na Tartinijevem trgu še zadnja skupna fotografija in imeli smo uro časa, da smo si lahko privoščili okusne lignje, ali samo popili kavico, najbolj pogumni pa so čas izkoristili za skok v morje.
Čas je hitro minil in treba se je bilo posloviti od čudovite morske obale in prijaznega in toplega vremena. Na črpalki v Izoli smo potem še pojedli vso zalogo dobrot, ki so jih udeleženke spekle in se dodobra odžejali. Polni lepih vtisov smo se odpravili proti domu. Res je bilo lepo, da smo uživali, smo se vsi strinjali. Hvala vsem za udeležbo ter za prijetno družbo. Naslednji mesec pa se podamo novim dogodivščinam naproti.


Vodja sekcije upokojencev pri PD: Zlatko Tajnšek


(vir: Facebook - Planinsko društvo Rečica ob Savinji)

Oglejte si tudi