Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Franc Matjaž - prejemnik plakete gasilca

Pred dnevi so v Kulturnem in upravnem središču Sveti Jurij ob Ščavnici pripravili 4. sejo Plenuma Gasilske zveze Slovenije, na kateri so podelili najvišja gasilska priznanja. Med prejemniki je bil tudi Franc Matjaž, ki je na predlog PGD Rečica ob Savinji prejel »plaketo gasilca«.

Kot so zapisali v obrazložitvi, je Matjaž Franc že več kot 60 let član gasilske organizacije, v katero je vstopil kot mlad in zagnan fant v domačem gasilskem društvu, kjer si je s svojimi sovrstniki pod mentorstvom poveljnika pridobival s pomočjo tekmovalnih disciplin prvo znanje o gasilski tehniki. Od leta 1970 do 1980 je bil predsednik nadzornega odbora. Še prej je bil predsednik mladinske komisije, saj je bil vodja mentorjem, ki so pripravljali ekipe na tekmovanja. Pod njegovim mentorstvom so se že v takratnih časih desetine PGD Rečica ob Savinji udeleževale številnih tekmovanj. Svoje gasilsko znanje je pridobival že v mladih letih, saj je pridobil čin nižjega gasilskega častnika in že leta 1966 čin gasilskega častnika, leta 1980 pa je pridobil čin višjega gasilskega častnika. Zaradi vseh njegovih sposobnosti in osebnostnih lastnosti je bil že leta 1967 imenovan za poveljnika takratne Občinske gasilske zveze Mozirje. Delo poveljnika je opravljal neprekinjeno vse do leta 1990. En mandat štirih let je bil tudi regijski podpoveljnik. Veliko dela je posvečal izobraževanju mladih gasilcev, saj je vedel, da mora biti gasilec tudi strokovno usposobljen, da lahko uspešno opravlja posamezne naloge gašenja.

»Z gotovostjo lahko trdimo, da je Franc Matjaž zapustil velik pečat v gasilski organizaciji na področju sedanje GZ Zgornjesavinjske doline, kakor tudi na širšem področju Slovenije. Vseskozi je opravljal dela tudi v domačem gasilskem društvu, kjer je s svojim znanjem in predvsem s svojim zgledom prispeval k zagnanosti mladih,« so v PGD zapisali v obrazložitvi. Matjaž je bil 4 leta podpoveljnik matičnega gasilskega društva, v  letu 2008 pa je bil zopet imenovan za predsednika nadzornega odbora gasilskega društva. Kot predsednik komisije za delo z veterani je dvignil nivo dela starejših članov PGD Rečica ob Savinji.  Njegovo prizadevnost in strokovno usposobljenost so opazili tudi na GZ Zgornjesavinjske doline ter mu zaupali mesto predsednika komisije za delo z veterani tudi na nivoju GZ, kar opravlja že 13 let. Za svoje nesebično in požrtvovalno delo je prejel mnogo gasilskih in državnih odlikovanj, zaradi dela in pečata, ki ga je pustil v gasilstvu, je bil leta 1995 imenovan za častnega poveljnika GZ Zgornjesavinjske doline.

Oglejte si tudi