Oceni objavo

Sanacija po julijskih neurjih v občini Ravne na Koroškem

Občina Ravne na Koroškem je v julijskih neurjih (iz 12. na 13. julij ter med 17. in 25. julijem 2023) utrpela škodo na gospodarski javni infrastrukturi. Zaliti objekti, pretrgane prometne povezave, ogrožajoči hudourniki, plazenje zemljine in vetrolom so bili razlog, da so nekatera gospodinjstva utrpela škodo in da so mnogi odseki cest ostali neprevozni. Za normalizacijo stanja je vseskozi skrbelo podjetje JKP Ravne d. o. o. s kooperanti, ki so prioritetno vzpostavljali prevoznost cest in sproti izvajali delne sanacije na lokalni infrastrukturi ter skrbeli za nemoteno uporabo in preprečitev nastajanja nadaljnje škode. V prihodnje bodo na več lokacijah potrebni dodatni posegi, terensko dogajanje je ves čas spremljal in si ga s pristojnimi službami ogledal podžupan Andrej Erjavec.

Za neutrudno in požrtvovalno delo se vsi, na čelu z županom dr. Tomažem Roženom z ekipo, iskreno zahvaljujemo interventnim službam – gasilcem, pripadnikom Civilne zaščite, Slovenske vojske, JKP Ravne s kooperanti ter občankam in občanom, za opravljeno delo, trud, pomoč in prizadevnost.

 

Gasilci na Ravnah na Koroškem so v času od 13. do 25. julija izvedli okoli 94 intervencij, ki so bile največkrat potrebne zaradi razkritja streh, podrtja dreves, odstranjevanja vej in naplavljenega materiala ter črpanja vode in nameščanja protipoplavnih vreč. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov in na nekaterih mestih se še vedno pojavljajo razpoke zemljine. Zaradi specifike površja v našem kraju ter razmočenosti terena se bojimo, da se bodo nove poškodbe površja pojavljale tudi v prihodnje, zato opozarjamo vse člane lokalne skupnosti, da so pozorni in javijo morebitne spremembe na 112, saj je zemlja povsod zelo prepojena z vodo.

Občina je utrpela ogromno škodo, ki jo pristojni skušajo skrbno oceniti in nato bo potrebno sprejeti tudi dolgoročnejše ukrepe, ki bodo pripomogli, da bo takšnih posledic v prihodnje čim manj.

Velika škoda je nastala tudi zaradi nujnega odstranjevanja dreves, veliko dela v gozdovih in ob planinskih, pohodniških poteh bo še potrebnega, da preprečimo ali vsaj omejimo nadaljnje propadanje in pojav lubadarja.

Občanke in občane pozivamo k prijavi škode;

-       vse ki so utrpeli škodo v času neurja z močnim vetrom in poplavami iz 12. na 13. julij 2023, da škodo prijavijo na naslednjih obrazcih: https://www.ravne.si/objava/795095

-       in tiste, ki so škodo utrpeli v neurjih med 17. in 25. julijem 2023, da škodo prijavijo na obrazcih: https://www.ravne.si/objava/797549

do 14. avgusta 2023, do 10. ure. (Vse informacije: tjasa.laznik@ravne.si ali (02) 82 16 012.)

Nekaj delnih sanacij si lahko ogledate na priloženem zbiru fotografij.

Vsem občankam in občanom se zahvaljujemo za strpnost, pomoč in sodelovanje, ki krepi solidarnost in povezanost naše lokalne skupnosti.

Oglejte si tudi