Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ravne na Koroškem
DANES
19°C
10°C
JUTRI
20°C
9°C
Oceni objavo

Slavnostna akademija gasilcev - prvih posredovalcev Koroške

Približujemo se 2. aprilu, dnevu vseslovenskih prostovoljskih akciji, ki bo to leto potekal pod sloganom »Dan za spremembe«. Le-ta je nastal z namenom spodbujanja ljudi, da aktivno pristopimo k odzivanju na potrebe svoje skupnosti.

 

Zdravstveno reševalni center Koroške (v nadaljevanju: ZRCK) že vse od leta 2014 izobražuje prostovoljne gasilce, kako pravilno uporabljati AED defibrilator in izvajati osnovne temeljne postopke oživljanja. Do sedaj so v sodelovanju s Koronarnim klubom Mežiške doline prostovoljno izvajali izobraževanja že v 12 prostovoljnih gasilskih društvih na Koroškem. Skupaj so izobrazili več kot 200 prostovoljnih gasilcev, ki delujejo v mreži tako imenovanih prvih posredovalcev.

 

Prvi posredovalci so tisti, ki živijo v lokalnem okolju blizu ponesrečenca ali nenadno obolelega in imajo na voljo vso potrebno opremo za reševanje in uporabo AED defibrilatorja oziroma vedo, kje se ta v njihovi bližini nahaja. Prav njihov hiter odziv po aktivaciji Regijskega centra za reševanje in zaščito je ključnega pomena za uspeh reševanja, ko šteje vsaka minuta pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči. To je še posebej pomembno v ruralnem okolju, ko enota nujne medicinske pomoči zaradi oddaljenosti ne more dostopati do nenadno obolelega/poškodovanega v krajšem času.

 

Povprečni odzivni čas prvih posredovalcev je bil v letu 2015 pet (5) minut od aktivacije do prihoda na kraj, kjer so jih potrebovali, kar je pomembno za dober izid reševanja. Prvi posredovalci so bili v Koroški regiji leta 2015 aktivirani 20-krat, 12-krat so oživljali na terenu in 4-krat uporabili AED defibrilator. Rešili so 10 življenj, ki bi bila drugače izgubljena.

 

S »Slavnostno akademijo prvih posredovalcev Koroške«, ki je potekala v torek, 29. marca 2016, v Šporni dvorani Osnovne šole Prežihovega Voranca na Ravnah, so želeli javnost opozoriti na pomen prostovoljnih gasilcev – prvih posredovalcev, ki v težkih trenutkih nesebično priskočijo na pomoč. Prvim posredovalcem in vsem, ki so prostovoljno sodelovali pri vzpostavitvi in krepitvi sistema prvih posredovalcev na Koroškem, so se zahvalili z majhnimi pozornostmi (plakete, zahvale ter značke »prvi posredovalec«). Izpostavili so tudi pomen obstoja dobre mreže AED defibrilatorjev na Koroškem ter spodbudili, da se v mrežo prvih posredovalcev vključijo še ostala prostovoljna gasilska društva iz Koroške.

 

V uvodu smo prisluhnili direktorici ZRCK Marijani Kašnik, ki je med drugim dejala: »Da smo sistem prvih posredovalcev Koroške razvili in vzpostavili do te mere, da deluje na Koroškem, je bilo potrebno prepoznati skupni interes in sodelovanje. Upamo, da si bomo vsi akterji, ki delujemo v sistemu nujne medicinske pomoči na Koroškem, stali ob strani, se krepili in sodelovali. Le vzajemna podpora in sodelovanje nas bo naredilo še boljše in še bolj odzivne, ko nas naše prebivalke in prebivalci Koroške potrebujejo. In prisotnost predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, ima na Slavnostni akademiji za vse nas še prav poseben pomen. Daje nam potrditev, da smo na pravi poti, na poti, kjer smo le skupaj lahko močnejši in še boljši.«

 

Sledil je pozdravni nagovor župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena. Peter Kordež iz ZRCK je predstavil programa prvih posredovalcev na Koroškem. Ogledali smo si tudi filmsko reportažo o prvih posredovalcih.

 

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Akademije se je udeležilo veliko gostov, med njimi  tudi direktor Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But in predstavniki iz avstrijske Koroške: gospod Rudolf Schober, 2. predsednik Koroškega deželnega zbora, Dr. Peter Ambrozy, predsednik Rdečega Križa Koroške in Georg Tazoll, poveljnik regionalnih reševalcev Koroške. Visoka avstrijska delegacija je novi mejnik pri regijskem sodelovanju in pripravi skupnih projektov.  

 

Prejemniki plaket, priznanj in značk »Prvi posredovalec«

 

Med dobitniki priznanj in plaket Zdravstveno reševalnega centra Koroške so:

 

(1)   Zaposleni reševalci, ki prostovoljno in nesebično prenašajo svoje bogato znanje na prostovoljne gasilce – prve posredovalce.

 

(2)   Trinajst Prostovoljnih gasilskih društev Koroške je za zasluge pri vzpostavitvi sistema prvih posredovalcev prejelo plaketo Zdravstveno-reševalnega centra Koroške.

 

(3)   Gasilci – prvi posredovalci so prejeli priznanje in značko »Prvi posredovalec«, s katero bodo v lokalnem okolju bolje prepoznani.

 

(4)   Spomnili smo se tudi dolgoletnega direktorja in ustanovitelja Reševalne službe Koroške, zdajšnjega Zdravstveno reševalnega centra Koroške, gospoda Ludvika Kordeža, ki je prejel plaketo. 

 

(5)   Koronarni klub Mežiške doline je prejel plaketo za zasluge pri vzpostavitvi sistema prvih posredovalcev na Koroškem.

 

(6)   Poveljniku Koroške gasilske zveze Primožu Terniku in poveljniku regijskega štaba Civilne zaščite za Koroško Alanu Matijeviču je bila podeljena plaketa za zasluge pri vzpostavitvi sistema prvih posredovalcev na Kroškem.

(7)   Dr. Mateju Strnadu, zdravniku v prehospitalni enoti Zdravstvenega doma Adolfa Drolca v Mariboru, predavatelju na medicinski fakulteti v Mariboru in vodji delovne skupine za sistem prvih posredovalcev pri Slovenskem svetu za reanimacijo je bila v zahvalo za vzpostavitev sistema prvih posredovalcev podeljena plaketa. 

 

(8)   Predsedniku Sekcije reševalcev v zdravstvu Darku Čandru je bila za zasluge pri podpori in izobraževanju reševalcev in prvih posredovalcev podeljena plaketa. 

 

Kulturni program so sooblikovali Praporščaki gasilskih društev, otroški pevski zbor OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem, otroci vrtca Ravne na Koroškem, Pihalni orkester železarjev Ravne, Milan Kamnik in Eva Boto.

 

 

Oglejte si tudi