Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Preventivna akcija Pešec bodi previden

V začetku meseca oktobra se s sloganom bodi previden vsako leto prične nacionalna preventivna akcija Pešec, ki jo koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, in poteka skozi vse zimske mesece, ko je ogroženost pešcev največja.

Osnovni namen akcije bodi previden je opozoriti in osveščati pešce glede uporabe odsevnih predmetov, saj vidnost v prometu pomeni tudi večjo varnost, na drugi strani pa opozoriti voznike na večjo pozornost in skrb za pešce, kot ranljivejšo in bolj ogroženo skupino udeležencev v prometu.

Akcija bodi previden poteka v sodelovanju z ostalimi institucijami, ki skrbijo za večjo prometno varnost: Ministrstvo za promet, Ministrstvo za izobraževanje, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za notranje zadeve – Policija, Občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, AMZS, Rdeči križ Slovenije, Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije ter Zavod Varna pot.

V akciji sta izbrani dve ciljni skupini, ki sta med pešci tudi najbolj ogroženi:

  • starejši ljudje nad 65 let ter
  • otroci v starosti do 10 let.

Aktivnosti potekajo tudi po drugih občinah v Sloveniji. Občina Ravne na Koroškem je v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Ravne na Koroškem, občinsko redarstvo službo, Policijsko postajo Ravne in z Osnovno šolo Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem v okviru obdobnega programa varnosti pešcev organizirala delitev kresničk pešcem, ki so v navedenem času bili prisotni na območju, kjer je potekala preventivna akcija. 

Kresničke in preventivni material na temo varnosti pešcev so občanom razdeljevali učenci OŠ Prežihovega Voranca skupaj s policisti in člani SPVCP ter jim pri tem zaželeli tudi varno udeležbo v cestnem prometu.

Akcija je potekala na območju Občine Ravne na Koroškem, njen namen pa je bil opozoriti pešce na manj osvetljenih lokacijah na uporabo odsevnih teles pri hoji v temi, mraku ali megli. Aktivnost je bila namenjena tudi opozarjanju in osveščanju pešcev, na njihovo večjo vidnost ter razgovoru s pešci o tem, kaj lahko sami storijo za svojo varnost in varnost drugih, ter razdeljevanju kresničk, odsevnih trakov in zloženk. Predstavili in prikazali so jim tudi, kako so vidni v prometu ob uporabi kresničk ali drugih odsevnih teles oziroma kako so NEvidni, če teh teles ne uporabljajo.

Oglejte si tudi