Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Viva Jazz Forma – igrišče

Viva Jazz Forma - igrišče za preizkušanje novih glasbenih idej. Zgodba, ki se je nadaljevala v petek, 5. januarja, v ravenskem KMKC Kompleks. Zgodba navdahnjena s strani izvirnega projekta Viva Jazz Forma.


Viva Jazz Forma - igrišče se nahaja na preseku koncerta, jam sessiona in odprte vaje. Ni ne eno, ne drugo in ne tretje, a je obenem vse skupaj. Je platforma za preizkušanje novih glasbenih idej, izpeljanih iz in navdahnjenih s strani izvirnega projekta Viva Jazz Forma, in ponuja okolje za nastanek variacij in novih iger.

 
Na igrišču za preizkušanje novih idej so tudi tokrat igrali člani zasedbe, ki nam je pred tremi meseci premierno predstavila omenjeni projekt. Vendar tokrat v malo 'pojačani' zasedbi s skrbnikom nizkih frekvenc: Vid Jamnik – vibrafon/xylosynth, Jure Praper – kitara, Matej Mirnik – elektronika, Matic Črešnik – tolkala/drum pad, David Novak – električni bas.

 

Forma viva ima zaradi železarske tradicije na Koroškem že dolgo tradicijo, jeklene skulpture Forme vive so znamenitost mesta Ravne na Koroškem, nastale so na devetih mednarodnih kiparskih simpozijih v letih od 1964 do 2014. "Leta 2016 se je v okviru 12. Festivala slovenskega jazza na okrogli mizi porodila želja po nastanku nove skulpture Forma viva, ki bi v svoji zasnovi predvidela tudi glasbeno rabo. To novo likovno-glasbeno delo tako ostaja v načrtu, vendar se je zdelo smiselno najprej osredotočiti na že obstoječe skulpture nastale v okviru simpozijev Forma viva in raziskati njihov zvočni potencial. Z ekipo zanesenjakov smo pod okriljem programa Jazz Ravne tako najprej zajeli zvoke nekaterih ‘bolje zvenečih’ skulptur in nastala je zvočna banka, iz katere izvirajo tudi gradniki za prvo skladbo odigrano izključno na teh jeklenih kiparskih delih," je povedal tolkalist Vid Jamnik.

 

"Na lanskem 13. Festivalu slovenskega jazza je odigrano moje razširjeno glasbeno delo za z elektroniko podprt jazz kvartet, ki je v približno 50 minutah glasbe vključevalo sample, ritme in melodične motive iz omenjene zvočne knjižnice ter tudi živo igranje na eno izmed skulptur," je dejal mladi vibrafonist ter dodal, da vsi glasbeniki vključeni v projekt prihajajo s Koroške. "Že v začetni fazi so pokazali veliko interesa za odkrivanje teh novih glasbenih obzorij. Poznamo se že dolgo in s skoraj vsemi sem igral že poprej, z dvema tudi v prvi lastni produkciji Jazz Ravne - prvem koroškem etno jazz projektu Zbudimo Kralja Matjazza. Matic Črešnik na bobnih in drum padu, Matej Mirnik z elektroniko in Jure Praper na kitari so bili logičen izbor in zelo me veseli, da smo se tega lotili skupaj."

 

Kot je povedal Vid, so naslednji korak dogodki manjšega obsega, kot je Viva Jazz Forma - igrišče, ki se je odvil v KMKC Kompleksu. Dogodek, ki se je dogajal na preseku koncerta, jam sessiona in odprte vaje, je namenjen preigravanju in spontanemu izumljanju novih idej izpeljanih iz in navdahnjenih s strani izvornega glasbenega dela. "Bo pa že nastop Viva Jazz Forma - igrišče v glasbeno igro vključil nov prototipen kovinski inštrument - tolkalo, nekakšno mobilno alternativo pravim Forma viva skulpturam. Prav tako pa me veseli tudi, da se nam bo na tem koncertu pridružil David Novak na električnem basu," je zaključil Jamnik.

Oglejte si tudi