Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
-0°C
-5°C
JUTRI
3°C
-4°C
Deli
1034

Povezani v preprečevanju samomora

Ob obeležitvi Svetovnega dneva preprečevanja samomora, so se v petek, 9. 9. 2016, zaposleni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) OE Ravne v sodelovanju z Društvom Altra pridružili akciji Prekolesarimo svet. Seveda z željo, da bi se povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.

Akcijo Prekolesarimo svet  v Sloveniji že tretje leto zapored ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora organizira Nacionalni inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora Inštitut Andrej Marušič Univerza na Primorskem, Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija in Slovensko združenje za preprečevanje samomora. Tudi letos udeleženci akcije iz celega sveta sledijo izzivu, da bi z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta, saj v akciji sodelujejo udeleženci iz vseh celin in številnih držav, tudi iz Slovenije. Z akcijo, v kateri se simbolično poveže ves svet, razširjamo zavedanje, da samomore lahko preprečujemo.

Letošnje geslo ob Svetovnem dnevu preprečevanja samomora Povezanost. Pogovor. Skrb. poudarja tri temeljne elemente preprečevanja samomora. Spodbuja nas k razmišljanju o tem, kako pomembno pri preprečevanju samomora je povezovanje med ljudmi.

Zato so se zaposleni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) OE Ravne povezali s člani in strokovnimi delavci Društva Altra na Prevaljah in se podali na skupno pot - skupaj so tako prevozili dobrih 100 kilometrov. Hkrati so promovirali tudi vožnjo z mestnimi »Picikli«. Njihovo druženje se je pričelo na Ravnah, kjer so se spoznali, malo pokramljali in se skupaj odpravili na pot proti Prevaljam. Obiskali so Čebelarsko-sadjarski učni center, kjer so pridobili nove informacije o pomembnosti čebel, krajnski sivki in načinih uporabe medu. Pogledali so si lahko čebelnjak z učno sobo, panjskimi končnicami z otroškimi motivi in hotelom žuželk, hkrati so bili vodeni tudi čez  cvetlično zeliščni vrt. Čebelarja sta jim več povedala tudi o pomenu čebel za naše zdravje, tako telesno kot duševno, saj so te žuželke izjemno vsestransko koristne, nekatere njihove pozitivne vplive pa šele dobro spoznavamo. V sejni sobi Koroške kmetijsko gozdarske zbornice na Prevaljah so si ogledali še razstavo dopolnilnih dejavnosti na koroških kmetijah.

Okrepčali so se v prostorih društva Altra, kjer so jim člani pripravili topel napitek, vodo in domač priboljšek. Vzdušje je bilo zelo pozitivno in sproščeno. Pridružil  se jim je tudi vodja policijskega okoliša s Policijske postaje Ravne. Skozi druženje so zasledovali temeljne pristope preventive, ki jih poudarja letošnje geslo ter prišli do zaključka, da zgolj povezovanje in pogovor nista dovolj, poskrbeti moramo tudi za razreševanje problema samomorilnega vedenja. Sklenili so, da se bomo skupaj trudili, da bodo tudi lokalni politični odločevalci in načrtovalci razvili skrb za problem samomorilnega vedenja in da bo preventiva na področju duševnega zdravja postala njihova prioriteta.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij