Videti in slišati, kako je zgledal ''gartl'' nekoč? Vse to in še več je bilo moč spoznati na čajanki, ki je potekala na Prežihovi bajti: zelišča z »gartla« in travnika.
Že leto dni je kompleks Prežihove bajte bogatejši za domači »gartl«, značilen za širšo kotuljsko območje. Zasaditev »gartla«, z vsemi zdravilnimi trajnicami, jušno zelenjavo, solato in čebulo ter s cvetjem, ki ga gospodinje tako kot nekoč še danes uporabljajo za okraševanje domov in grobov, je značilna za manjšega bajtlarskega kmeta.
V sklopu delavnic pri Prežihovi bajti je potekala čajanka, na kateri je zeliščarica Tatjana Ladinek predstavila uporabo in načine sušenja čajnih zelišč z »gartla« in okoliškega travnika.
Spoznali so vse o zeliščih, čajih, … jih poskusili in si pripravili tudi vrečko z prijetnimi vonji za domov.





