Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

UTRINKI S PRIREDITVE KOROŠKA V GIBANJU 2017

V četrtek, 21.9.2016, smo v Grajskem parku na Ravnah ob Evropskem tednu mobilnosti (ETM) izpeljali še eno uspešno preventivno prireditev Koroška v gibanju. Tudi letos smo aktivnosti NIJZ OE Ravne združili z aktivnostmi Občine Ravne na Koroškem, ki so v popoldanskem času predstavili električne avtomobile in otvorili grbinasti Pumptrack poligon za kolesarje. ETM se nadaljuje v Evropski teden športa (ETŠ), ki poteka od 23. do 30. septembra 2017 pod sloganom »Bodi aktiven«, zato so se nam pridružila tudi športna društva Zveze športnih društev Ravne.

Dan smo preživeli v skladu z usmeritvami evropskega tedna mobilnosti, torej na svežem zraku, (skoraj) brez hrupa, v gibanju, peš ali s kolesom. Aktivnosti pa niso potekale samo v Grajskem parku in okolici, temveč so na osnovnih šolah čas posvetili tudi hrupu – sodelavki NIJZ sta predstavljali aplikacijo za mobilne telefone »Zvoki iz mojega okolja«.

Odrasli obiskovalci so si lahko izmerili krvni tlak, holesterol, krvni sladkor in telesno sestavo. Koronarni klub je prikazal delovanje AED, pri predstavnicah Društva za boj proti raku so lahko s pomočjo modelov dojk in mod vadili samopregledovanje, preizkusili vožnjo s »Picikli« in spoznali Program Svit. Sodelujoča društva in organizacije so predstavila svoje delovanje, z njihovimi predstavniki so obiskovalci sproščeno pokramljali, nekateri so dobili nove člane.

Otroci iz vrtca in osnovnih šol so se priključili poligonom športnih društev. Svoje spretnosti so lahko preizkusili pod budnim očesom trenerjev Koroškega atletskega kluba Ravne, Judo kluba Ravne in Smučarskega kluba Fužinar. V ustvarjalnem kotičku so si izdelali figuro, ki so jo nato uporabili pri družabni igri, s taborniki pa so spoznavali preživetje v naravi in druge taborniške trike.

Na srečo so na parkirišče pred letnim bazenom priskočili na pomoč gasilci in reševalci, saj je v avtu ostala ukleščena mlajša ženska. Z dobro organiziranima ekipama iz Zdravstveno-reševalnega centra Koroške in Gasilskega zavoda Ravne so jo uspeli rešiti  iz avta in ji nudili prvo pomoč. Policija je seveda kraj dogodka ustrezno zavarovala. Ob koncu se je izkazalo, da je šlo za dobro organizirano vajo vseh intervencijskih služb, otroci pa so bili nad akcijo seveda navdušeni.

Tudi odrasli smo se dodobra razgibali. Najprej s skupino iz Koroškega medgeneracijskega centra pod vodstvom fizioterapevtke, nato s skupinsko energetsko vadbo pod okriljem Društva za osteoporozo Velenje, za zaključek prireditve pa še pod vodstvom vaditeljice aerobike iz zdravstveno-vzgojnega centra Slovenj Gradec, kateri smo se pridružili tudi organizatorji in sodelujoča društva.

Zelo smo veseli, da nam je uspelo vzpostaviti tradicionalno prireditev, kjer aktivno sodeluje tako veliko število društev in organizacij. Sodelovali so namreč Zdravstveno reševalni center Koroške, Koroški gasilski zavod, Policijska postaja Ravne, Koronarni klub Mežiške doline, Društvo diabetikov Mežiške doline, Koroški medgeneracijski center, Kavarna plus, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – podružnica za Koroško, Koroško društvo za osteoporozo, Koroško društvo za boj proti raku, Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koroške, Zdravstveno vzgojni centri ZD, Društvo Projekt Človek, Društvo Altra, Društvo Ozara, Zveza športnih društev Ravne, Društvo tabornikov Rod Koroških Jeklarjev, Koroški atletski klub Ravne, Judo klub Ravne, Alpski smučarski klub Fužinar, ZKŠTM Ravne.   

Oglejte si tudi