Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
4°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra železarjev Ravne

'Se nismo šele srečali? Si nismo šele namenili tistih nekaj lepih besed in pogledov? 2017 prihaja... leto, ki naj bo lepše, ki naj bo varno, mirno, ljubeče... Tega si želimo!' so bile uvodne besede moderatorke prazničnega večera na Božično-novoletnem koncertu Pihalnega orkestra železarjev Ravne Špele Šavc.

 

Pihalni orkester železarjev Ravne je orkester, ki se lahko pohvali, da že dolga leta zapovrstjo očara tako množico Ravenčanov, Korošcev kot tudi drugih ljudi, ki prihajajo v športno dvorano pri OŠ Prežihovega Voranca na tradicionalni koncert.

 

Orkester se lahko pohvali z zelo bogato preteklostjo, kot tudi s sedanjimi dosežki na področju glasbenih tekmovanj tako na domačih kot na tujih tleh. Pohvali pa se lahko tudi s tradicionalnim večernim koncertom, ki ga na božični dan v športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca prireja že vrsto let zapored. Z njim v svet glasbe popelje ogromno množico zvestih poslušalcev ter razveseljuje in očara sleherno leto zapored, tako s svojim igranjem, kot s posebnimi gosti, ki jih povabi, da popestrijo božični večer.

 

Z glasbo, pravijo, se da premagati strah. Z glasbo se spomini ohranijo in z glasbo se čas ozaljša! Tudi ta božični večer je bil preprosto še lepši zaradi božično novoletnega koncerta Pihalnega orkestra Železarjev Ravne na čelu z dirigentom Gregorjem Kovačičem.

 

Najprej smo prisluhnili skladbi Candide, overturi iz operete (v prevodu Candide pomeni optimizem!), ki predstavlja točno to, kar sta Voltaire in Bernstein zagovarjala in živela. Candide je značilna tako zaradi sarkastičnega tona kakor tudi zaradi hitrega odvijanja in nadvse zapletene zgodbe. Te dni mineva 60 let od prve uprizoritve te operete na Broadwayu, vendar ni dosegla slave malo mlajše in bolj poznane West Side Story. Je pa uvertura, ki smo jo slišali, že v prvem letu bila izvajana več kot 1000-krat po celem svetu in je najbolj izvajano delo ameriškega skladatelja.

 

Sledila je skladba, ki je bila napisana ravno za božič leta 1833 izpod peresa Felixa Mendelsohna, ki velja po Mozartu za največjega glasbenega genija. Čeprav je tako kot Mozart umrl zelo mlad, je za seboj pustil neprecenljiv glasbeni opus.

 

V Koncertni skladbi za dva klarineta skladatelj predstavi kompleten inštrumentarij. Delo je Mendelsohn napisal za nemška klarinetista, očeta in sina Baerman. Mlajši Baerman je veljal za virtuoza na klarinetu za katerega so pisali številni skladatelji. Predstavila sta se nam domača solista Primož Rečnik (študent klarineta na konzervatoriju v Celovcu ter velik ljubitelj narodno-zabavne glasbe) in Marko Havle (matematik, fizik, računalničar in izjemen klarinetist). Oba sta že vrsto let člana domačega orkestra.

 

Po lanskem uspešnem sodelovanju našega orkestra z nizozemskim dirigentom Martijnom Pepelsom so se odločili nadaljevati in nadgraditi svojo dejavnost. Dodatno vrednost in prispevek k razvoju glasbe dajejo nove skladbe, zato si orkester šteje v posebno čast, da je španski skladatelj in dirigent Jose Ignacio Blesa Lull sprejel povabilo in napisal skladbo posebej za njihov orkester. Skladatelja so prosili, naj za temo svojega novega dela vzame temo našega renesančnega skladatelja Jacobusa Gallusa. Lamentatio bi morali premierno slišati že na našem letnem koncertu pod skladateljevo taktirko, vendar je načrte prekrižalo vreme. Tako smo jo na božični večer slišali premierno.

 

Božič, ki ga danes praznujemo, ima korenine že v predkrščanskih časih, ko so mnoga ljudstva častila nastop zimskega solsticija. Dan se začne ponovno daljšati in tako simbolizira zmago dobrega nad zlim. Pustili smo se popeljati v biblični svet in uživali v zimskem solsticiju ob zvokih Yagisawa - Moses in Ramses.

 

Našemu orkestru se je tokrat pridružil mlad, močan, prelep in prodoren glas - izjemna vokalistka Eva Boto, ki je v kratkem času dosegla izredne uspehe. Že mlada je zmagovala na številnih festivalih in pevskih tekmovanjih. V glasbeno orbito pa jo izstrelila pesem Verjamem in sodelovanje na Pesmi Evrovizije 2012 v Bakuju. Sledili so številni nastopi, festivali doma in tujini, sodelovanja s priznanimi slovenskimi umetniki in skladbe, ki so bile napisane posebej zanjo. Koroški glas ponesla v svet in se na božični večer pridružila Pihalnemu orkestru ravenskih železarjev s skladbami: (Graić) Verjamem, (Vlašič) Kaj je to življenje in (Felecianos) Feliz Navidad.

Status globalnega zvezdnika v zborovstvu kot dirigent in skladatelj predstavlja Eric Whitacre, ki  je napisal veliko skladb za pihalni orkester. Za skladbo, ki smo slišali v nadaljevanju, pa se je skrivala tudi posebna zgodba in polna dvorana je prisluhnila zvokom Godzila eats Las Vegas.

Ob predzadnji skladbi večera pa smo doživeli še zgodbo v Los Angelesu. Zgodba opisuje totalno norišnico v tem mestu angelov po napadu na Pearl Harbor leta 1941. Steven Spilberg in John Williams sta prav gotovo največji filmsko-glasbeni tandem vseh časov, ki nam je dal vrsto nepozabnih filmskih in glasbenih presežkov. Za marš, ki je sledii in je glavna tema filma, je Spilberg izjavil da je gotovo najboljši marš, kar jih je John Williams napisal.

 

Koncert se je pričel z optimizmom (Candidom) in glasbenim sarkazmom in tako so ga tudi zaključili. John Williams - March 1941!

 

Program je bil raznolik in pester, prepletal je odlične ritme Pihalnega orkestra železarjev Ravne ter čudovit vokal Eve Boto ob zvokih klarinetov Primoža Rečnika in Marka Havleta.  Minil  je v dobri družbi, izbranih ritmih in obljubi na ponovno snidenje čez leto dni.

 

Občinstvo in nastopajoče na božično-novoletnem koncertu sta pozdravila poslanec DZ Danilo Anton Ranc ter podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik, ki sta med drugim vsem zbranim na koncertu zaželela miren in srečen božič, ter lepo praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti. Božični večer je skozi besedo prepletala Špela Šavc.

Oglejte si tudi