Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

PRAZNIK OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM IN PREJEMNIKI LETOŠNJIH OBČINSKIH PRIZNANJ

12. april, dan ko Ravne na Koroškem praznujejo svoj praznik
 

Letošnji praznik Občine Ravne na Koroškem si bomo prav gotovo zapomnili, ne le po tem, da ga praznujemo skupaj z največjim krščanskim praznikom – veliko nočjo, pač pa tudi po tem, da so ti prazniki letos zelo drugačni, saj smo obstali sredi boja proti nevidnemu sovražniku koronavirusu.

Smo pa ob vsem tem bogatejši za spoznanje, kaj je tisto, kar zares šteje.

Šteje zdravje, saj le zdrav človek lahko uresničuje svoje poslanstvo.

Štejejo ljudje – šele v času izolacije se je potrdilo, kako zelo potrebujemo drug drugega.

Štejejo dobra dela, prav vsako najmanjše delo, z dobrim namenom šteje.

In šteje, da nikoli ne bomo pozabili obuditi spomina na praznik našega mesta.

Praznik Občine Ravne na Koroškem je 12. april. Dan, ko so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto.

Ob letošnjem prazniku podeljujemo Nagrado Občine Ravne na Koroškem, 2 Veliki plaketi Občine Ravne na Koroškem, Veliko Prežihovo plaketo, 2 Prežihovi plaketi za dosežke na področju kulture v letu 2019, in 2 Veliki Klančnikovi plaketi.

Zaradi izredne situacije, ki je ustavila ves svet, bomo praznik tokrat praznovali doma, z lepimi spomini na pretekle skupne slovesnosti in veselim pričakovanjem vsega lepega, kar naše mesto in naše ljudi v prihodnosti še čaka.

Ponosni smo na Ravne, ponosni na Ravenčanke in Ravenčane, in ponosni smo na vse letošnje prejemnike Občinskih priznanj, ki jim iz srca čestitamo.

Priznanja jim bomo osebno vročili ob primerno slovesni priložnosti v prihodnosti, dotlej pa vsem želimo predvsem zdravja.

Praznik ne bo takšen, kot smo ga vajeni. Vseeno pa želimo ob praznovanju Raven na Koroškem, našemu mestu v osrčju Koroške, zaželeti vse najboljše!

Čestitke vsem občankam in občanom ob prazniku Občine Ravne na Koroškem.

--------------------------------------------------

NAGRAJENCI OB OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM 2020

NAGRADO OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM PREJME:

MILAN ŠKAFAR

Za njegovo dolgoletno družbeno in politično udejstvovanje v raznih organih in funkcijah v lokalni skupnosti.

Milan Škafar je v lokalni politiki prisoten več kot 20 let, v občinski svet je bil na zadnjih volitvah izvoljen že šestič - in je edini s tako dolgim statusom. V tem obdobju je sooblikoval podobo kraja praktično na vseh področjih, ki jih občina kot institucija pokriva. Sodeloval je skoraj v vseh projektih, ki so se v tem obdobju izvajali – od kulturno družbenega življenja, do čisto konkretnih obnov mesta Ravne na Koroškem, posebej pri razvoju srednjega šolstva. Trenutno je član Komisije za volitve in imenovanja, podpredsednik Odbora za zdravstveno varstvo in Predsednik UO LAS Mežiške doline.
 

VELIKO PLAKETO OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM PREJME:

DRUŠTVO UPOKOJENCEV RAVNE NA KOROŠKEM

Za dolgoletno uspešno delovanje društva ter izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju Občine Ravne na Koroškem.

Društvo upokojencev Ravne na Koroškem je bilo ustanovljeno 17. 12. 1950 in bo letos zabeležilo 70 let delovanja. Skozi vso obdobje društvo skrbi za dobro počutje vseh starejših v tretjem življenjskem obdobju v občini, tako da jim nudi možnost aktivnega sodelovanja, utrjevanje prijateljskih vezi med njimi, in za kulturne in športne dosežke, ki so na voljo članom društva. 

Za razvoj občine sta ključna projekta Društva upokojencev Ravne - Starejši za starejše, ki se izvaja že 12 let, lani nagrajen z evropskim priznanjem, in projekt Mlajši za starejše.
 

VELIKO PLAKETO OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM PREJME:

EMIL PUŠNIK

Za dolgoletno udejstvovanje na področju gasilstva ter izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju Občine Ravne na Koroškem.

Emil Pušnik gasilski častnik I. stopnje, predsednik UO PGD Kotlje od leta 2003, že več kot 17 let uspešno vodi, zastopa in predstavlja PGD Kotlje. Član gasilskega društva je od leta 1990. V času njegovega aktivnega delovanja je PGD Kotlje osvojilo največje uspehe v gasilsko športnih disciplinah - starejši člani so postali državni prvaki. Za pokal GZS so v letih 2017 in 2018 osvojili skupno drugo mesto.

Emil Pušnik je del operativne enote od leta 1997, ter član upravnega odbora gasilske zveze Mežiške doline in podpredsednik gasilske zveze Mežiške doline.
 

VELIKO PREŽIHOVO PLAKETO PREJME:

RUDI MERKAČ

Za njegovo dolgoletno udejstvovanje na področju ljudskega petja ter izjemen in trajen prispevek k razvoju kulture v Občini Ravne na Koroškem.

Rudi Merkač poje pri zboru Šentanelski pavri že preko 50 let, bil pa je tudi eden od najaktivnejših pobudnikov ustanovitve Mešanega pevskega zbora Ludvika Viternika Strojnska Reka, ki je leta 2018 slavil 30 letnico. Za zbor iz Strojnske Reke je 16 let opravljal  funkcijo predsednika zbora. Leta 2017 je napolnil desetletje članstva pri Mešanem pevskem zboru Župnije Ravne. Od leta 2010 je član Ravenskih kolednikov. Rudi Merkač velja za ambasadorja ljudskega petja. Danes, ko se slovenska in z njo koroška pesem vse manj slišita, je njegov prispevek k ohranjanju tega bogastva neprecenljiv.


PREŽIHOVO PLAKETO ZA DOSEŽKE NA PODROČJU KULTURE V LETU 2019 PREJME:

VID JAMNIK

Za izjemne glasbene dosežke v preteklem letu.

Vid Jamnik je leta 2018 Summa cum Laude diplomiral kot študent dvojne študijske smeri – performance in jazz kompozicija, na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA). Njegovi posnetki so bil uvrščeni na dve kompilacijski zgoščenki Jazz Slovenia (2015, 2019), ki predstavljata najboljše s slovenske jazz scene.

Trenutno je študent magistrskega študija na Manhattan School of Music v New Yorku (ZDA), pri profesorjih Joeu Lockeu, Stefonu Harrisu in Miguelu Zenónu. S svojo zasedbo Urgent Detergent se je leta 2015 uvrstil v finale EBU European Jazz Competition na Nizozemskem,  leta 2019 pa je zasedel drugo mesto na 7 Virtual Jazz Competition.

Od leta 2007 na Ravnah soorganizira tradicionalne koncerte jazza v sklopu abonmaja Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza. Od leta 2017 je umetniški vodja pionirskega projekta Viva Jazz Forma. Vid Jamnik je Balter Mallets Artist.
 

PREŽIHOVO PLAKETO ZA DOSEŽKE NA PODROČJU KULTURE V LETU 2019 PREJME(JO):

RAVENSKI KOLEDNIKI, POD VODSTVOM G. JEROMLA

Za kulturno in človekoljubno udejstvovanje in širjenje tradicionalnega slovenskega običaja v preteklem letu.

Ravenski koledniki so člani kulturnega društva Svitanje in nekdaj tudi mešanega cerkvenega pevskega zbora Ravne. Skupino kolednikov je pred 50 leti ustanovil Ivan Jeromel, ki je še danes vodja skupine. V dolgoletnem ustvarjalnem opusu so obudili tradicionalni slovenski običaj koledovanja, ki po vsej občini Ravne prinaša veselo novico, občanom voščijo, pojejo in obenem zbirajo prispevke za človekoljubne in pastoralne projekte po svetu.

Ravenski koledniki so letos s svojo predanostjo z nastopi zbrali nekaj sto evrov za človekoljubne organizacije v občini Ravne.

Poseben prispevek k ohranjanju dediščine je vključenost v projekt koroškega koledovanja in v projekt vseslovenskega koledovanja, kjer se zbrani denar namenja za slovenske človekoljubne dejavnosti izvajane v tujini, zlasti v Afriki.

 

VELIKO KLANČNIKOVO PLAKETO PREJME:

HENRIK MEDVEŠEK

Za dolgoletno delovanje na področju športa in rekreacije ter za razvoj športa v Občini Ravne na Koroškem.

Henrik Medvešek je bil že v rani mladosti vsestransko aktiven športnik. Leta 1970 je bila pri ŠD Fužinar ustanovljena Športna šola za plavanje in profesionalno delo je prevzel profesor Henrik Medvešek. Leta 1978 je profesionalno trenerstvo zamenjal s šolskim delom kot športni pedagog na Gimnaziji Ravne na Koroškem, kjer je bil do upokojitve koordinator v športnih oddelkih, v plavalnem klubu pa je prevzel funkcijo strokovnega vodenja. Bil je tudi trener in selektor slovenske triatlonske reprezentance, vodil je mladinsko reprezentanco na evropskem prvenstvu v Kaposvari in člansko reprezentanco na evropskem prvenstvu v Stockholmu. Leta 2004 je ponovno prevzel trenersko delo in odtlej skrbi za vzgojo mlajših dečkov in deklic, ki se uvrščajo v vrh slovenskega plavanja.

Henrik Medvešek je s 50 letnim delom kot trener in strokovni vodja dal pečat ravenskemu športu in slovenskemu plavanju.

 

VELIKO KLANČNIKOVO PLAKETO PREJME:

BENO JELEN

Za dolgoletno delovanje na področju športa in rekreacije ter za razvoj športa v Občini Ravne na Koroškem.

Beno Jelen je kot osnovnošolec aktivno treniral nogomet pri NK Peca, v Črni na Koroškem, nadaljeval kot mladinec in član, ter ga v klubu igral do selitve na Ravne na Koroškem, kjer je nadaljeval z  igranjem  v  veteranski ekipi Fužinarja. Za sabo ima več kot 50 udeležb na polmaratonih, 10 gorskih tekov in maraton.

V različnih ekipah se je več let udeleževal teka trojk, udeležil se je tudi ekstremnega tekmovanja Dolomitenmann, v gorskem teku, jadralnem padalstvu, kajaku in gorskem kolesarstvu.

Leta 1996 se je zaposlil na OŠ Juričevega Drejčka in prevzel mentorstvo namiznega tenisa. Interesno dejavnost namiznega tenisa je vodil več kot 16 let, v tem času pa so učenci osvojili 6 naslovov državnih prvakov.

Oglejte si tudi