Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Občina Ravne na Koroškem »Prostovoljstvu prijazna občina 2022«

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že tri desetletja spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji. Pri tem je izjemnega pomena odnos občin do prostovoljskih organizacij ter vseh prostovoljk in prostovoljcev. Hkrati so tudi prepričani, da je prostovoljsko delo občanov še kako pomembno za življenje v skupnosti, zato si zasluži posebno pozornost.

Ne glede na blagostanje občine je prostovoljstvo tista dejavnost, ki v skupnost vnaša raznolikost in dogajanje. Posebej dragoceno je prostovoljenje v sedanji situaciji, ko se veliko ljudi spopada z raznimi stiskami, bodisi kot posledice epidemije, bodisi kot odraz trenutnega stanja, ko se nedaleč od nas odvija vojna, katere posledice že zaznavamo povsod po svetu. Prostovoljska aktivnost in vpetost v družbeno dogajanje je nemalokrat skoraj edina pot do vzdrževanja delovne kondicije in razvoja lastnih potencialov za osebe v stiski.

S podelitvijo naziva »Prostovoljstvu prijazno mesto« so izpostavljene občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini. Letos so naziv Prostovoljstvu prijazna občina ponovno potrdili 34 slovenskim občinam, 7 občin je naziv prejelo prvič.

Naziv »Prostovoljstvu prijazno mesto« se je podeljeval prvič v letu 2014 in že med prvimi prejemniki je bila tudi Občina Ravne na Koroškem.

Čas epidemije je pokazal, da so močno vezivo naše lokalne skupnosti prostovoljci. Za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin je ob Slovesnem dnevu prostovoljstva, v okviru 23. Nacionalnega tedna prostovoljstva, v torek, 24. maja 2022, v Kamniku, občina Ravne na Koroškem s prevzemom certifikata, ponovno potrdila naziv Prostovoljstvu prijazna občina.

Občina Ravne na Koroškem je za ohranitev oz. ponovno potrditev naziva v letu 2022 ponovno izpolnila kriterije in bila izbrana za prejemnico naziva »Prostovoljstvu prijazna občina 2022«, z utemeljitvijo: za finančno in infrastrukturno podporo prostovoljskim organizacijam, zagotavljanje finančnih sredstev za delo mentorjev prostovoljcev, upoštevanje možnosti sofinanciranja projektov z ovrednotenim prostovoljskim delom, prevoze starejših in invalidnih oseb, potujočo razdeljevalnico hrane, izvedbo občinskega Dneva za spremembe, zahvalo prostovoljcem ter spodbujanje mladih za medgeneracijsko sodelovanje v projektu Mladi za starejše.

Priznanje je na slovesnosti v Kamniku, v imenu Občine Ravne na Koroškem prevzel podžupan Aljaž Verhovnik, danes pa ga je na 25. redni seji Občinskega sveta vročil županu Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažu Roženu, ki je ob tem povedal: »Biti prostovoljec pomeni biti na voljo, biti aktiven, imeti posluh za sočloveka in biti velikodušen in srčen. Prostovoljstvo ima globok pomen in prostovoljci ste del skupnosti, ki vam je mar zanjo, za dobrobit vseh soljudi, posebej tistih v stiski. Prostovoljenje je poslanstvo človeka z notranjim bogastvom, pozitivno naravnanostjo in odprtostjo, posameznika, ki se zaveda, kako pomembno je skupno dobro in kako pomembna je prijazna, povezana skupnost. Naša skupnost je povezana, ker jo bogatite prostovoljci Koroškega medgeneracijskega centra, prostovoljni šoferji Prostoferji, prostovoljke in prostovoljci Rdečega križa, Civilne zaščite,… in prav vse posameznice in posamezniki, ki delate dobro, da je dobro vsem okoli vas. Z veliko željo in prošnjo, da dobro delate še naprej! Ob tej priliki se v imenu Občine Ravne na Koroškem in v svojem imenu vnovič zahvaljujem vsem prostovoljkam in prostovoljcem v našem okolju in širše. Ta certifikat je vaša zasluga in trajna sled, ki jo puščate v naši lokalni skupnosti! Iz srca, iskreno hvala!«

Oglejte si tudi