Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

DANES
-1°C
-8°C
JUTRI
1°C
-1°C

MUČEVO| Nova ferata na Koroškem

Mučevo je izrazita divja hudourniška soteska. Ob in v njej je nastala nova zavarovana plezalna pot, ferata Mučevo. Ponuja dve različici – lažjo (ocena B z deli C) in težjo (ocena D z deli E).

Nova ferata Mučevo je nastala na pobudo Planinskega društva Črna na Koroškem, gradnjo je omogočila Občina Črna na Koroškem, zgradilo pa jo je podjetje Karbid.

V soteski se nahajata dve zavarovani plezalni poti. Lažja (ocena B, z mesti C) poteka na začetku po desni strani soteske nato pa po izrazitem grebenu. Težja je ocenjena z oceno D in s posameznimi mesti E, ki pa jih je možno tudi obhoditi. Ta poteka po soteski in čez steno soteske.

IZHODIŠČE: Parkirišče na desni strani ceste Mežica - Črna na Koroškem, okoli 500 m pred naseljem Žerjav.

DOSTOP: S parkirišča po pločniku 200 m proti Mežici do smerne table za ferato. Nato po gozdni poti v sotesko do manjšega lesenega mostička, kjer se ločita lažja in težja ferata (modre (lažja) in rdeče (težja) oznake). Od parkirišča 5 minut.

LAŽJA FERATA: modre oznake na terenu

Pot vodi čez lesen mostiček in po blagih serpentinah do pod stene. Plezanje poteka po izpostavljenem in razglednem grebenu nad sotesko. V zgornjem delu se ferata položi, pot pa nas prepelje do visečega mostu. Tu se združita obe ferati. Sledi še prečenje visečega mostu, na njegovi drugi strani se ferata konča.

TEŽJA FERATA: rdeče oznake na terenu

Od lesenega mostička nadaljujemo po soteski navzgor približno 80 m, do vstopa v ferato. Vstop in prvih 10 - 12 m je zelo zahtevnih (ocen E - možen obhod po soteski). V mokrem in vlažnem je zelo velika nevarnost zdrsa! Ferata je v nadaljevanju speljana po lažjem terenu, z manjšimi izpostavljenimi prehodi in prečenjem v levo, do prvega visečega mostu. Od njega plezamo po zahtevnih ploščah navpično navzgor (ocena E - možen obhod pred mostičkom desno navzgor), do drugega visečega mostu. Čezenj in po nekoliko lažjem terenu do previsnega dela (ocena E - možen obhod previsa). Sledi še plezanje po različnem terenu do roba stene, do zadnjega visečega mostu, ki se skupen z lažjo različico. Vsa najtežja mesta je možno obhoditi, s čimer dobi ferata oceno D.

SESTOP: za visečim mostom nadaljujemo po grebenu do gozdne vlake. Sledimo ji v desno do električnega daljnovoda in po stezi pod njem do parkirišča (20 minut).

OPOZORILO: za obe ferati velja, da je njun spodnji del, ki poteka po soteski v mokrih oz. vlažnih razmerah še težji. Zato priporočamo obisk ferate v suhem vremenu. V zgornjem delu večjih težav z vlago ni pričakovati.

vir: Planinska zveza Slovenije, 17.8.2021

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi