Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

JUTRI
13°C
-2°C
PON.
11°C
4°C
Deli
1000

KOLEDOVANJE NA RAVNAH

Koledovanje izvira iz rimskih časov, od tod tudi ime. Prvi dan v mesecu so Rimljani imenovali calandae. Še posebno imenitne so bile kalende ob začetku leta. Tega dne so rimski meščani v hrupnih sprevodih hodili po mestu, peli in plesali. V božičnem času, ki traja od 24. decembra pa do 
6. januarja, so po vaseh in krajih hodili božični koledniki, svetoštefanjski koledniki, tepežkarji, bohinjski otepovci, novoletni koledniki in trikraljevski koledniki. Koledniki so bili vaški fantje, godci, ki so hodili od hiše do hiše in prepevali pesmi kolednice. Sicer pa je to star predkrščanski narodni običaj v času okrog novega leta, ki poteka zlasti med 25. decembrom in  6. januarjem.

 

Koledovanje postaja vedno bolj razširjeno in tradicionalno povsod na slovenskih tleh. Nešteto otrok, mladine in starejših je v minulih letih stopalo po tej poti petja, molitve, veselja, druženja – prinašanja voščil in blagoslova ob praznikih in v novem letu. Koledniki so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije. Veselje, ki se širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer pa zaradi revščine in zaostalosti, preganjanja in bolezni, stiske in osamljenosti ni vedno tako prijetno, kot je pri nas.

 

V petek, 4. 1. ter soboto, 5. 1. 2019, so ravenski koledniki obiskovali družine in posameznike na Ravnah in v okolici. Popoldan in je ob soju iskric in prepevanja čudovitih pesmi minil ob prijetnem vzdušju.

 

Običaj koledovanja gojijo ravenski koledniki že dolga leta, saj so pričeli s koledovanjem že v šestdesetih letih. Okoli leta 1990 pa so ravenski koledniki pričeli nastopati še na drugih pevskih prireditvah. So člani KD Svitanje in MePZ župnije Ravne, kjer so se kot pevci tudi spoznali in na pobudo Ivana Jeromla sestavili skupino kolednikov. Družijo se predvsem z namenom ohranjanja starih običajev kot sta trikraljevsko in svečansko koledovanje, po katerem so si nadeli tudi ime.

 

Kolednikom, ki so v teh dneh obiskali ljudi na domovih in v bolnišnicah ter domove ostarelih, so se v teh dneh s svojimi pesmimi pridružili mladi pevci in pevke oziroma otroški koledniki, ki so ogreli srca poslušalcev. Otroški koledniki ta običaj ohranjajo že 25 let. Njihove nežne koledniške pesmi so v teh dneh preplavile ulice in domove in bodo v vsej čarobnosti dolgo odmevale v vseh, ki smo jim prisluhnili. Obiskali so okoli 130 družin. V župniji delujejo štiri otroške koledniške družine, vsaka šteje šest mladih. Domove je sicer obiskalo sedemnajst otrok in osem spremljevalcev.  Oblečeni so v svete tri kralje in s seboj nosijo zvezdo in skrinjo. Koledniki z pesmijo in novoletnim voščilom blagoslovijo dom ter zaželijo srečno novo leto ter s tem ohranjajo tudi stare običaje. Z zbranimi sredstvi vsako leto podprejo različne projekte slovenskih misijonarjev, ki jih namenijo za humanitarne, razvojne in pastoralne projekte v revnih deželah.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi