Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
10°C
JUTRI
10°C
1°C
Oceni objavo

Podpisan sporazum o skupnem interesu izgradnje infrastrukture za namestitvene zmogljivosti institucionalnega varstva starejših

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj, je 10. maja 2021 ob delovnem obisku Koroške regije, skupaj z direktorjem Koroškega doma starostnikov, Srečkom Mlačnikom in županom Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomažem Roženom podpisal Sporazum za izgradnjo infrastrukture za institucionalno varstvo starejših/ namestitvenih zmogljivosti za institucionalno varstvo starejših na območju Občine Ravne na Koroškem.
Gradnja se bo s simbolično položitvijo temeljnega kamna začela še v tem mesecu, sicer pa predvidoma že v letošnjem letu, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji.

MDDSZ si je kot eno ključnih prioritet zastavilo urejanje razmer za oskrbo starejših, ustvariti razmere za starejše, ki jim omogočajo svobodno izbiro načina bivanja ter cenovno dostopne in dostojne namestitve.

Koroški center skupnostnih storitev »KO–RA« Ravne na Koroškem je načrtovan kot sodoben večnamenski objekt za izvajanje dnevnih oblik varstva, začasnih namestitev za starejše, doma za starejše, varovanih stanovanj in pripadajočih prostorov. Investicijo se načrtuje tako, da vključuje v optimalni možni meri značilnosti gradnje, prostorskih rešitev in uporabljenih materialov, kot jih narekuje potrjena uspešna praksa tako t.i. domov 5. generacije v drugih okoljih Evropske unije. 

Prostorske rešitve vključujejo v maksimalni meri specifične potrebe starejših in invalidnih oseb, katerim je objekt namenjen v 70% ter njihovim svojcem in drugim osebam iz njihove osebne socialne mreže (ostalo so javne površine in notranji namenski prostori, tako za stanovalce kot za zunanje uporabnike).

novim konceptom in z novimi modeli strokovnega dela prinaša projekt lokalni skupnosti in upravičencem nove metode dela z drugačno kadrovsko strukturo in organizacijo dela, kot je značilna za domsko varstvo in dvigom kakovosti pomoči.

Projekt predstavlja tudi novost povezovanja večgeneracijskih aktivnosti ter medgeneracijskih oblik pomoči v stanovanjsko-gospodarskem kompleksu lokalne skupnosti ter vključuje sodobne koncepte varčne gradnje in sodobne ekološke koncepte (materiali gradnje, urbano vrtnarjenje, urbano čebelarjenje, širjenje zelenih površin).

Gre za

- Vzpostavitev enot za namen zagotavljanja dnevnih oblik varstva za osebe starejše od 65 let (14 mest) in

- Vzpostavitev enot za namen zagotavljanja začasnih namestitev za osebe starejše od 65 let (18 mest).

Investicija se načrtuje tako, da bo uporabnikom omogočala neinstitucionalno varstvo, oskrbo in zdravstvene storitve ter da bo omogočala ohranitev večgeneracijske socialne vključenosti z njihovo osebno in širšo socialno mrežo lokalnega okolja. Načrtovani objekt, katerega gradnja bo potekala v več fazah, predstavlja pridobitev v neposrednem lokalnem okolju iz vidika koristi možnih gospodarskih dejavnosti, možnosti novih delovnih mest, možnega večgeneracijskega sodelovanja in druženja.

Vrednost prve faze izgradnje Koroškega centra skupnostnih storitev KO-RA je ocenjena na 1,4 mio evrov in druga na približno 4,5 mio evrov, sredstva za financiranje bodo zagotovljena iz integralnega proračuna Republike Slovenije oz. pridobljena s strani EU.

Oglejte si tudi