Logo MojaObčina.si

Ravne na Koroškem

JUTRI
12°C
7°C
NED.
12°C
2°C

Tradicionalno 19. srečanje pri Prežihovi bajti ozaljšano s 60-letnico Prežihove bralne značke

10. avgusta 1893 se je v Podgori rodil naš največji literat Lovro Kuhar - Prežihov Voranc. Z namenom počastitve spomina na velikega samorastnika je na eni najbolj obiskanih lokacij Koroškega pokrajinskega muzeja v torek, 10. avgusta 2021 potekalo 19. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti, letos posvečeno tudi obeležbi 60-letnice Prežihove bralne značke. Dogodek, ki je pomenil nadgradnjo dobrega sodelovanja KPM s Prežihovo ustavo in društvom Bralna značka Slovenije pri Zvezi prijateljev mladine je letos poudaril še prizadevanja promocije branja in širjenja pomena literature med mladimi bralci.

Program so sooblikovali: pisatelj Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije pri ZPMS, Margareta Jukič, kulturna ustvarjalka in dolgoletna mentorica bralne značke na OŠ Franja Goloba Prevalje, pisatelja Primož Suhodolčan in letošnji Prešernov nagrajenec Feri Lainšček ter glasbenika Ditka in Gorazd Čepin. S pozdravnima nagovora sta pred zbrane stopila direktor KPM, mag. Tadej Pungartnik in župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen, ki že vrsto let podpira in spodbuja prizadevanja negovanja spomina na rojaka Prežihovega Voranca in njegovo nesmrtno zapuščino.

Ideja branja za Prežihovo bralno značko je sicer vzniknila v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja kot izraz želje in potrebe po uspešnejšem širjenju in poglabljanju književne literature med mladimi bralci. Bralno značko sta na Osnovni šoli Prevalje osnovala učitelj slovenščine Stanko Kotnik in takratni ravnatelj šole in pisatelj Leopold Suhodolčan. Prve Prežihove bralne značke je podelil pisatelj France Bevk, 22. maja, 1961 na Prevaljah. Prežihovi so sledile druge značke, branje zanje pa se je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja razširilo na vso Slovenijo. Od leta 2019 je gibanje Bralna značka vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.

Foto: Feri Lainšček in KPM

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi