Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

ČEBELARSKI PRAZNIK NA RAVNAH

Mesec maj je mesec praznovanja. Mesec, ko roj čebelarjev obišče čebelarski praznik, ki se odvija v enem od krajev Slovenije. Letos se je ta roj družil 18. maja na Ravnah na Koroškem na 17. Čebelarskem prazniku.

 

To je dan, ko si čebelarke in čebelarji vzamejo dan zase, dan za svoje skupno druženje, dan za praznovanje slovenskega čebelarskega praznika in tudi drugega praznovanja svetovnega dne čebel.

 

Pravijo, da ko so skupaj kot ogromen roj, takrat pokažejo svojo stanovsko pripadnost in enotnost, svojo čebelarsko dušo in srce. Takrat so opazni, močni ter na koncu zato tudi slišni. Predvsem pa ponosni na to kar so, na to, da so slovenski čebelarji!

 

Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem in Čebelarsko zveze Koroške organizirala že 17. čebelarski praznik in drugo obeležitev svetovnega dne čebel "V panju grajskih čebel", ki sta potekala na različnih lokacijah Športnega centra in Grajskega parka Ravne. Na programu je bilo pestro kulturno in zabavno dogajanje. Na grajski tržnici je bila predstavljena lokalna čebelarska, kmečka in rokodelska obrt. Obiskovalci so se lahko posladkali pri medenem kotličku, si ogledali razstavo panjskih končnic koroških šolarjev ter razstavo čipk Društva klekljaric Koroške. Dogajanje je popestrila otroška skupina na temo čebelic, skupina harmonikarje SŠ Ravne, glasbeni izvajalci, Jazz skupina in Band Gimnazije Ravne na Koroškem in Srednje šole Ravne, kantavtor Milan Kamnik ter pevka Marjana Mlinar in folklorna skupina Prežihov Voranc Ravne. Na prizorišče je prišlo okoli 200 praporščakov, Pihalni orkester železarjev Ravne je zaigral koračnice in kasneje Slovensko himno. Komorni zbor ČZS je zapel čebelarsko himno.                                 

V prireditvenem šotoru in okolici se je zbralo več tisoč ljudi in več kot 200 čebelarskih društev. Koroško sta obiskala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in predsednik DZ Dejan Židan. Tu so bili tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, ter delegaciji iz Avstrije in Bangladeša.

Ob počastitvi tega praznika so nas nagovorili mnogi. Najprej predsednik organizacijskega odbora za pripravo dogodka, Ludvik Kordež. Sledila sta govor predsednika  državnega zbora RS mag. Dejana Židana in pozdravni nagovor župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena. Pozdravila sta tudi predstavnika delegacij iz Avstrije in Bangladeša.

Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Aleksandra Pivec.                                                                                                        

Na prireditvi na Ravnah na Koroškem so podelili tudi priznanje za najboljšo linijo čebel po kriteriju skupnega selekcijskega indeksa, ki ga je prejel Jože Andrejč iz Tišine. Štefan Bukovšek iz Medvod je prejel priznanje za najmirnejšo linijo čebel, Janko Bukovšek, prav tako iz Medvod, je prejel priznanje za najbolj donosno čebeljo linijo. Čebelarska društva Krim, Vinska gora in Dobova kapele so prejela trakove Čebelarske zveze Slovenije. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Aleksandra Pivec, predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan ter župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen pa so prejeli spominke kot nagrado za dolgoletno podporo in razvoj čebelarstva v Sloveniji.

S tem uradnim in kulturnim delom se počastili praznik čebel, praznik življenja.

Prireditev organizirajo Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Oglejte si tudi