Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
4°C
JUTRI
24°C
4°C
Oceni objavo

12. april - občinski praznik Raven na Koroškem s podelitvijo občinskih odličij

V sredo, 12. aprila 2023 je v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah potekala slovesna seja s podelitvijo občinskih odličij, z namenom počastitve občinskega praznika, ob obletnici pridobitve mestnih pravic in preimenovanju Trga Guštanj v mesto Ravne na Koroškem.

Glavni namen slavnostne seje je praznovanje občinskega praznika in čestitanje občinskim nagrajencem, ki so vsak na svoj način zaznamovali naš čas in prostor.

Ob letošnjem prazniku je bila NAGRADA OBČINE podeljena izjemnemu pisatelju Primožu SUHODOLČANU, za ustvarjalno življenjsko delo na področju otroške in mladinske književnosti ter slovenskega filma, s čimer pomembno vpliva na življenje, razvoj in ugled občine.

Veliko plaketo Občine Ravne na Koroškem je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Kotlje,

veliko Prežihovo plaketo Klemen ROŠER,

veliki Klančnikovi plaketi Krista DEKLEVA in Boris KOTNIK,

plaketi Občine Ravne na Koroškem Viljem TOPLAK in Maksimiljan SIRK,

Prežihove plakete so prejeli dr. Manja MIKLAVC, Ivana PRISLAN in Gregor ŠTEHARNIK,

Klančnikove plakete pa Mitja JEŽ, Tina VRHOVNIK in OK Fužinar – EKIPA STAREJŠIH DEČKOV.

Obeležbi letošnjega občinskega praznika se je ob 70-letnici pridružil tudi naš javni zavod Koroška lekarna; za vse občanke in občane so med 11. in 14. aprilom pripravili brezplačne meritve krvnega tlaka, telesne mase in izdelave osebne kartice zdravil, prav na občinski praznik, 12. aprila pa tudi dan odprtih vrat s prikazom poti zdravila v lekarni Ravne, ki se ga je udeležil tudi župan dr. Rožen z ekipo.

Slovesna seja je bila tudi priložnost za slavnostni podpis Zelene zaveze slovenskega turizma, s katero uresničujemo lani začet strateški pristop k ravenskemu turizmu. Župan dr. Tomaž Rožen s podpisom občine oziroma turistične destinacije za Ravne na Koroškem potrjuje 10 trajnostnih načel, s katerimi se zavezujemo k trajnostnemu delovanju in nenehnemu prizadevanju za izboljšave na področju trajnostnega turizma in razvoja nasploh.

Dogodek je bil posvečen tudi Prežihovemu letu, saj ravno letos mineva 130 let, odkar se je 10. 8. 1893 rodil Lovro Kuhar – Prežihov Voranc in ki je še ob občinskem slavju zazvenel aktualno s svojimi besedami, ki smo jih oživili iz 110 let starega rokopisa zapuščine Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (Objavljeno: Domači prijatelj X, 1913, str. 225-228), ki ga hrani Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne.

Ob tem slovesnem dogajanju je župan s ponosom izpostavil, da so Ravne na Koroškem bogate ravno zaradi ljudi, njihovega neizmernega talenta, vztrajnosti, sposobnosti in znanj.

»Ravne na Koroškem si zaslužijo le najboljše in ob takih ljudeh, ki znajo in zmorejo pogledati izven okvirjev, ki dajejo od sebe veliko več kot bi bilo treba, ki s spoštovanjem in ponosom doma in po svetu krepijo ime našega kraja, naših ljudi – z optimizmom zrem v našo skupno prihodnost. Tudi letošnje nagrajenke in nagrajenci so naš najžlahtnejši potencial. Čestitke in prisrčna zahvala vsem prejemnikom občinskih odličij, velik poklon našemu ponosu – Primožu Suhodolčanu ter čestitka vsem občankam, občanom in prijateljem Raven na Koroškem!«

V kulturnem programu so sodelovali kitaristi kitarskega kvarteta Glasbene šole Ravne, pod vodstvom profesorja Andreja Ofaka. Prisotni na slovesni seji so prejeli tudi posebno ročno izdelano darilo - mazilo, ki so ga izdelali v Koroški lekarni ob njihovem jubileju. Posebno presenečenje so svojemu mentorju pripravili tudi harmonikarji Glasbenega centra Rošer v poklon za prejeto veliko Prežihovo plaketo.

Uspehi vseh nagrajencev so s ponosom zapisani našemu mestu in njegovi prihodnosti za kar se jim zahvaljujemo in jim iskreno čestitamo.

Fotografije: Timotej Žvikart

Oglejte si tudi