Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
SRE.
21°C
4°C
Oceni objavo

Proso z Raven na Koroškem najstarejše znano v Sloveniji

Javornik je najstarejša znana poselitev na Koroškem. Gre za najstarejšo znano poselitev na Koroškem, ki torej sega v zgodnjo bakreno dobo, nekje od 4300 do 3900 pred našim štetjem, ko so nosilci lasinjske kulture na javorniški terasi ustanovili naselje. 

Arheologi Koroškega pokrajinskega muzeja so na Javorniku na Ravnah na Koroškem našli več vzorcev prosa, najstarejši je s konca 14. oziroma 13. stoletja pred našim štetjem. To je tako najstarejše znano proso v Sloveniji.

Iz KPM so sporočili: ''Nestrpno smo pričakovali radiokarbonsko datacijo (C14) vzorca prosa, ki smo ga odkrili na najdišču Javornik. Pred dnevi smo prejeli rezultate, da je proso iz arheološkega najdišča Javornik datirano v konec srednje bronaste oz. zgodnje pozne bronaste dobe oz. v zadnja desetletja 14. stoletja oz. 13. stoletje pr. n. št., kar pomeni, da imamo med datiranimi vzorci prosa v Sloveniji zaenkrat najstarejše ostanke prav na Koroškem.

Proso je dobro prilagojeno na rast v različnih prsteh in podnebnih pogojih. Ima kratko rastno sezono in dobro prenaša sušo, prvič pa se je pojavilo pred približno 7000 leti na območju Kavkaza in Kitajske.''

Na Javorniku, kjer se gradi center skupnostnih storitev KO-RA, je zaščiteno kulturno-varstveno območje dvorca Javornik in celotnega hriba z imenom Pigl. Pod vodstvom arheologinje Saše Djura Jelenko in ekipe Koroškega pokrajinskega muzeja so na tem območju že leta 2020 izvedli testne izkope, od jeseni 2021 pa so z vmesnimi premori potekale arheološke raziskave ob gradnji, ki s

Oglejte si tudi