Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Kozmetika in zakaj se ne cenite

Približno 60% kozmetičnega proizvoda, ki ga nanesemo na kožo, konča v našem krvnem obtoku, tkivih in organih. Katera kozmetika in ličila stojijo na vaši polici?

Res je, da je  ime naslova sposojeno od francoske dokumentarne oddaje o tem, kaj vse se dodaja in sestavlja kozmetične izdelke. Na področju zdravega načina življenja se večinoma dotikamo področij prehrane in gibanja. Kaj pa naša kozmetika? Lahko bi rekli, da sta izbira in uporaba kozmetike tako pomembna kot nakup in priprava naše prehrane. Kozmetika je za kožo lahko hrana ali pa obremenitev. Če se 60% kozmetičnih sestavin znajde v našem telesu, je pomembno posvetiti pozornost pri izbiri le-te. Če imamo uravnoteženo prehrano in nismo pozorni na kozmetiko lahko prav tako vnašamo konzervanse in motilce delovanja našega organizma. Kozmetika je lahko v korist ali škodo zdravju.

V kozmetični industriji se uporablja vse mogoče škodljive snovi z namenom poudarjanja lepote. Z vsem pa imajo opravka naša jetra, ledvice in mehur, ki nas čistijo vseh teh škodljivih in potencialnih kancerogenih dodatkov. Negovalna kozmetika si zasluži našo pozornost na prvem mestu, ker jo uporabljamo vsak dan. Sem sodi naša krema za obraz, tekoče milo za prhanje in tudi milo za dojenčka. Za ličila velja enako; od pudrov, maskar in balzamov za ustnice. Koliko ličil porabimo vsako leto? Če malo seštejemo vse te sestavine in dodatke, se jih lahko nabere kilogram. Velika pozonornost pripada tudi barvam za lase. Koža na glavi je zelo preluknjana in v času ene minute so sestavine že v našem krvnem obtoku. Sintetične barve za lase povezujejo tudi z večjo možnostjo raka na mehurju.

 

Če kupujete izdelek z napisom 'naravna kozmetika' preverite nalepko s sestavinami. Zakonodaja namreč dovoljuje, da se napis uporablja tudi za izdelke, ki imajo le ščepec naravnih snovi. S tem razlogom verjamemo in nasedamo besedni zvezi 'naravna kozmetika'. Torej, preverite sestavine. Parabeni so prisotni v otroški kozmetiki, sulfati se dodajajo z namenom penjenja. Glavni sestavini, ki ju po raziskavah povezujejo z nastankom rakotvornih dioksinov, sta natrijev lauril sulfat in polietilen glikol (PEG). Več kot 90% vseh penečih izdelkov na trgu vsebuje živalsko maščobo. Škodljive sestavine se lahko skrivajo pod različnimi imeni, o katerih bomo pisali v enem izmed sledečih prispevkov.

 

Zakaj naravna kozmetika?

Čas je, da na tudi na področju kozmetike spremenimo kolektivno zavest. Naravna kozmetika s čistimi in kvalitetnimi sestavinami lahko stane prav toliko kot vsa konvencionalna. Naravna kozmetika kožo hrani, spodbuja njeno naravno delovanje in ji pomaga da se sama obnavlja (ne da to počne krema namesto nje). Obenem ne velja pravilo, da je najboljša naravna kozmetika tista, ki se najbolj oglašuje. Ljudje, ki se cenijo, se imajo radi, pazijo kaj dajo vase in nase in ne verjamejo vsem besedam in reklamam na prvo žogo.


Naravna kozmetikain ličila so na voljo v LovingSpot, obenem vas učimo o prehrani, gibanju, dvigovanju zavesti, organiziramo delavnice ličenja, večere žensk in druženja na vse mogoče načine. Dobrodošle (in dobrodošli)! :)

Oglejte si tudi