Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

SVETOVNI DAN ČEBEL NE BO REŠIL ČEBEL

Brane Kozinc opisuje dva kritična primera o odnosu človeka do narave:
Že jeseni in preko zime smo v Sloveniji izgubili več 50 % čebel, kar je več kot 70 000 čebeljih družin. V Evropi in po svetu je situacija podobna ali še slabša. Nihče ne ve, zakaj je tako. Morda bosta naslednja primera koga ozavestila.

Mladi kmet (20 let) je včeraj ob treh popoldne škropil njivo. Vse okoli njive cveti regrat, veter je 4m/s in škropivo odnaša po okoliškem travniku. Na regratu je polno čebel in tudi če se bodo vrnile v panj, ne bodo prinesle dišečega nektarja. In s tem cvetnim prahom naj bi hranile svojo zalego. Morda je manjša škoda, če se sploh ne vrnejo v panj s tako onesnaženo medičino in cvetnim prahom.

Osnovna šola F. S. Finžgarja ima že vrsto let najboljše mlade čebelarje, to vsako leto potrjujejo na državnem tekmovanju. Tudi na mednarodnem tekmovanju so že bili in letos bodo odpotovali v London, kjer bodo zastopali Slovenijo. Šola je tudi pridobila nagrado za postavitev medovitega vrta. To je vse lepo. Potem pa na lep sončen dan, ko je vse polno čebel na regratu, ki je komaj zacvetel, hišnik vzame kosilnico in melje cvetice polnih čebel. Primer, kako vzgajamo otroke, da bodo znali spoštovati naravo, praksa kar na šolskem dvorišču pa je drugačna.

Čebelarski pozdrav

Oglejte si tudi