Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Spomladanska ekskurzija veteranov OZVVS Zgornja Gorenjska

Letošnja spomladanska ekskurzija članov OZVVS Zgornja Gorenjska, v sredo, 12. aprila 2023, nas je vodila na Dolenjsko in v Posavje.

Najprej smo bili gostje v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu, sprejel nas je upokojeni polkovnik Vasilij Maraš.  S strokovnim vodenjem smo si ogledali vojaški muzej in spominsko sobo osamosvojiteljem 1990-91, pa tudi okrepčali v vojaški menzi.

Sledil je ogled spominskega parka Jedinščica – Poganjci s spomenikom, kjer lebdeči tetraeder prikazuje čas negotovosti, ki, vgrajen v okvir odločnosti in enotnosti, predstavlja oviro vsakemu, ki bi si želel podrediti slovenski prostor. Dogajanje v letu 1991 nam je podal udeleženec bojev na Medvedjeku Anton Klobčaver, zdaj predsednika OZVVS Novo mesto in hkrati predsednika PO Dolenjske.  

Oglede smo nadaljevali v Brežicah. Občina Brežice je na pobudo OZVVS Brežice ob 30. obletnici samostojne Republike Slovenije postavila pomnik Obelisk zmage 1991. Polega predsednika OZVVS Brežice Darka Udoviča nam je svojo izkušnjo opisal tudi Robert Fink, ki je bil ob reševanju svojega ustreljenega tovariša v spopadih na Medvedjeku tudi sam  težko ranjen.

Četrti postanek smo namenili spomeniku bojem v Krakovskem gozdu, ki stoji na AC počivališču Zaloke.  Predstavitev spomenika,  razloge zanj in kako so v Krakovskem gozdu 2. julija 1991 teritorialci dokončno onesposobili kolono JLA, katere prvotna naloga je bilo zavzetje slovenskih letališč,  je orisal predsednik OZVVS Krško Božidar Kosalec. Ker je v neposredni bližini AC vojaško letališče Cerklje, nam major Aleš Zajc podal nekaj podatkov tudi o delovanju letališča.

Zanimiv in prijeten dan smo zaključili s poznim kosilom v Radohovi vasi.

Vse tri obiskane občine: Novo mesto, Brežice in Krško imajo zavidanja vredno urejene pomnike nastajanja samostojne Slovenije.  V OZVVS Zgornja Gorenjska ugotavljamo, da je to pri nas  urejeno le v občini Kranjska Gora in naša želja je, da bi spomeniki osamosvajanju Slovenije našli mesto tudi v ostalih občinah zgornje Gorenjske.

Oglejte si tudi