Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Mladinska izmenjava na Madžarskem z naslovom Migratology

 

Mladi iz Mladinskega centra KamRa smo se med 22. in 26. avgustom udeležili mladinske izmenjave Erasmus+: Mladi v akciji na Madžarskem v mestu Agard, Gardony. Poleg Slovenije so na mladinski izmenjavi sodelovale še Italija, Madžarska, Nemčija in Estonija. Skupno je bilo 25 udeležencev starih med 17 in 25 let. Tema izmenjave so bile migracije, zato je bil cilj izmenjave pridobiti si nove načine razmišljanja o migracijah in vsem, kar je s tem povezano. Program je sofianciran iz programa Erasmus+ in Občine Radovljica.

Teden smo pričeli s spoznavanjem skupin, se pogovorili o naših pričakovanjih in strahovih na izmenjavi ter oblikovali skupna pravila. Poleg vseh delavnic in aktivnosti, ki so se dogajale čez teden, smo morali vsak dan skrbeti tudi za pripravo zajtrka, večerje, pospravljanje kopalnic in stranišč, ločevanje smeti in skrbeti, da so bili vsi pravočasno v skupnih prostorih. Naloga vsake države je bila tudi, da predstavi nekaj na temo migracij v svoji državi in skozi to izrazi svoj pogled na problematiko. Tako smo spoznali, kako se s problematiko spopadajo v prej naštetih državah in kakšen je pogled udeležencev na situacijo. V večernih urah je sledil mednarodni večer, kjer smo spoznali države, njihove znamenitosti, kulinariko, tradicionalne plese… Drugi dan smo imeli obisk strokovnjakov in prostovoljcev iz nevladnih organizacij, ki delajo z begunci. Preko teh predstavitev smo pridobili širši, bolj globalni pogled na situacijo, videli pa tudi iz prve roke, kako so delali prostovoljci ter kakšne ovire in težave so se jim pokazale pri delu. Tretji dan smo se razdelili v tri skupine, naša naloga pa je bila, da oblikujemo nevladno organizacijo, ki deluje na področju pomoči beguncev. Vsaka skupina je dobila svoje področje pomoči (hrana in obleke, diskriminacija in stereotipi, pomoč pri birokraciji in pridobitvi azila), potem pa smo preko diskusije v skupini oblikovali organizacijo po naših idejah. Popoldan smo imeli prosto, naša skupina pa je to izkoristila za hiter ogled Budimpešte. Za ogled smo imeli res premalo časa, nad mestom pa smo bili navdušeni, zato smo sklenili, da se v Budimpešto še vrnemo. Četrti dan je bil v celoti namenjen pridobivanju novih izkušenj, saj smo cel dan preživeli kot begunci. Razdelili smo se v več skupin, dobili vodo, nekaj 'denarja', zemljevid z označenim ciljem in se podali v neznano. Na poti smo se morali pogajati za cene prevozov, varčevati s hrano in vodo ter zelo veliko prehoditi. Tako smo lahko vsaj malo izkusili na lastni koži, kako se begunci počutijo. Zadnji dan je bil namenjen evalvaciji celotnega tedna, refleksiji naših izkušenj in poslavljanju od novih prijateljev, saj smo naslednji dan že odšli proti domu.

Teden je zelo hitro minil, domov pa smo prišli polni novih spoznanj, pogledov in doživetij. Poleg novih prijateljev iz različnih držav, smo si pridobili tudi nova znanja o tem, kako se lahko s problemom migracij spoprimemo na pozitiven način in kako se borimo proti izključenosti ter strahu pred begunci. Na izmenjavi nismo samo pasivno spoznavali problematike, ampak smo aktivno poskušali reševati probleme in se na ta način tudi učili drug od drugega, saj vsi prihajamo iz različnih kultur.

Povezave

www.lu-r.si

Oglejte si tudi