Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za torek, 17.10.2017

pretežno oblačno
Danes bo pretežno jasno. Dopoldne se bo po nekaterih nižinah še zadrževala megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 stopinj C.
4°C | 22°C
sreda, 18.10.2017
4°C | 23°C
četrtek, 19.10.2017
2°C | 22°C
petek, 20.10.2017
4°C | 21°C
sobota, 21.10.2017
6°C | 20°C
Opozorila
Torek, 17.10.2017 ob 10h
Dodatnega opozorila ni.
4°C
22°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice

Lectarstvo – primerna pobuda za vpis v ......


KULTURA, TURIZEM

| |
23.06.2016      13:41
A A

Lectarstvo – primerna pobuda za vpis v Register žive kulturne dediščine



Deli:

Brane Kozinc in Anja Bunderla sva pripravila že tretjo pobudo za vpis določene čebelarske dediščine v Register. 23. 6. 2016 sva dobila obvestilo iz Slovenskega etnografskega muzeja, da je pobuda primerna za vpis. Sedaj so v postopku Prevozno čebelarstvo – tradicionalno slovensko čebelarstvo, Poslikane panjske končnice in Lectarstvo. Vse téme so tesno povezane z našimi kraji.

V čebelarskem udejstvovanju sva v zadnjih letih večkrat ugotavljala, da dediščina ni pravilno predstavljena, marsikdo jo preobrača, poenostavlja in nestrokovno poustvarja. Vpis v Register žive kulturne dediščine bo pomenil večji ugled ustvarjalcem, ki veliko vlagajo v svoje znanje.Tri kulturne dediščine, povezane s čebelarstvom, bomo v naših krajih v prihodnje lahko bolje povezovali. Tako kot so že v daljni preteklosti sodelovale.

Lectarska obrt se na Slovenskem prvič omenja leta 1365 v Brežah na Koroškem. V  17. stoletju o poklicnih lectarjih pričajo pisni viri pa tudi Valvasorjev zapis (recept) o izdelavi lecta. Do 18. stoletja so bili izdelki rezervirani za meščane in plemiče, kasneje tudi za kmečko prebivalstvo. V 19. stoletju se je razvil lect, kot ga poznamo danes. To stoletje je pomenilo razcvet lectarstva.

Postopek izdelave lecta v Lectarskem muzeju v Radovljici traja okoli 14 dni. Glavne sestavine testa so bela pšenična moka, kostanjev med, jelenova sol, klinčki in cimet. Pripravljeno testo počiva na sobni temperaturi tudi 10 dni. Takrat je zrelo za nadaljnje mesenje in valjanje na ustrezno debelino. S pomočjo pekarskih modelov iz testa oblikujejo različne figure. V pečici jih pri temperaturi 180° C pečejo od 10 do 15 minut, da nastanejo mehki ter hrustljavi svetlo rjavi lecti. Lecte nato pustijo sušiti še dan ali dva, da postanejo trdi in pripravljeni za okraševanje. V Sloveniji lecte tradicionalno najprej pobarvajo rdeče in nadaljujejo z dekoracijo v obliki rožic, napisov, ogledalc … V Lectarski delavnici pa so tudi stari modeli za škofjeloške kruhke, najdejo se tudi dražgoški kruhki in raznovrstni lecti iz drugih evropskih držav, ter zbirka več deset let starih primerkov lectov iz cele Slovenije.

Oblike izvirajo iz stare kulture in kultov. Lect se je skozi stoletja razvijal, spreminjal, recepti so se ves čas prilagajali, vendar so v svojem bistvu ostali enaki in kakovostni – kot ljudska šegavost in obredni kruh. Lect, podobnjaki, krajčki … sodijo med bisere slovenskega ljudskega izraza.

Pri pripravi pobude sva Brane in Anja sodelovala z Lectarsko delavnico v Radovljici.  Za pripravljenost se iskreno zahvaljujeva Jožetu Andrejašu (Lectarski muzej v Radovljici), Tomažu Šlibarju (vodja lectarske muzejske delavnice v Radovljici) in Tanji Zupančič (izdelovalka lecta v Lectarskem muzeju v Radovljici).




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Radovljica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
17.10.2017 | Tečaji in delavnice
Beremo s tačkami
17.10.2017 | Šport
Moj Everest
18.10.201 | Kultura
Bralni klub
18.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica: "Vpliv čustev in misli na telo."
18.10.2017 | Družabni dogodki
Ta veseli klub
18.10.2017 | Tečaji in delavnice
Brezplačni pregledi in kontrole namestitve atlasa
18.10.2017 | Ostalo
Umetnost mešanja čajev, predavanje
19.10.2017 | Kultura
A veš, koliko te imam rad?
20.10.2017 | Tečaji in delavnice
Jogica za dojenčke
20.10.2017 | Tečaji in delavnice
Pravljična jogica za otroke
20.10.2017 | Kultura
Koncert MePZ Vox Carniola Jesenice
20.10.2017 | Družabni dogodki
Glasbeni večer - Hišni ansambel Avsenik
24.10.2017 | Tečaji in delavnice
STRES in samopomoč
24.10.2017 | Šport
200 kilometrov do Triglava
25.10.2017 | Družabni dogodki
Ta veseli klub
25.10.2017 | Ostalo
Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp
26.10.2017 | Kultura
Knjižnica v gozdu
26.10.2017 | Kultura
Gverilska čitalnica - tretja sezona #2
17.10.2017 | Tečaji in delavnice
Beremo s tačkami
17.10.2017 | Šport
Moj Everest
18.10.201 | Kultura
Bralni klub
18.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica: "Vpliv čustev in misli na telo."
18.10.2017 | Družabni dogodki
Ta veseli klub

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo