Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

BLEŠČEČE NADALJEVANJE GLASBENEGA ABONMAJA V KROPI

Z zgornjim naslovom je muzikolog Aleš Nagode naslovil kritiko II. koncerta Kroparskega glasbenega abonmaja. Pravi tudi: "Površnemu opazovalcu bi se zdelo, da je danes umetniška glasba na voljo vedno in povsod. Zveni nepovabljena iz preštevilnih ozvočenj, vsako uro dneva je na voljo v raznovrstni ponudbi glasbenih konzerv, do katerih lahko dostopamo kjerkoli: doma, na ulici, v naravi. A ta ponudba – paradoksalno – vedno redkeje poteši poslušalčevo željo po umetniškem doživetju. Glasbene konzerve po svoji naravi izničijo neposrednost, neponovljivost in negotovost zvočnega tkanja, ki ga izvajalci spletajo z bistrino duha in občutljivostjo srca. Zato je dobrodošla vsaka priložnost, ko se lahko poslušalci srečajo z glasbo, ki še ostaja sredstvo za iskren stik med izvajalci in poslušalci. Eno takih so v življenje priklicali člani Slovenskega godalnega seksteta (na tokratnem koncertu v sestavi Janez Podlesek (k.g.), Mojca Jerman (k.g.), Nejc Mikolič, Anuša Plesničar, Izak Hudnik, Katarina Kozjek) z Glasbenim abonmajem v Kropi, ki bo prebivalcem tega kraja pa tudi širšemu zaledju Gorenjske skozi letošnjo koncertno sezono ponujal vrhunske umetniške glasbene dogodke.  /.../ Izvedeni koncert Glasbenega abonmaja v Kropi je sijajen obet za nadaljevanje sezone. Iz sporeda in izvedbe preseva izjemna stopnja profesionalizma, združena z nebrzdano željo po iskrenem glasbenem izrazu in odkrivanju lepote v glasbi. Več podobnih večerov si lahko le želimo. Tudi v Ljubljani." (Revija Glasna, Dostopno: http://www.revijaglasna.si/kritike-recenzije/)

Pred nami je že tretji koncert. Na programu tokratnega koncertnega večera, v nedeljo 21. novembra 2021, bo sledil preplet klasicistične in romantične glasbe. Komorni zasedbi priznanih slovenskih godalcev se bo na odru tokrat pridružil tenorist Klemen Torkar, ki bo postregel z izborom samospevov ciklusa »Lepa mlinarica« vedno zasanjanega skladatelja Franza Schuberta. 

Glasbeniki Slovenskega godalnega seksteta pa bodo izvedli tudi Godalni sekstet v d-molu, ruskega skladatelja Aleksandra Borodina, ki bo pobožal duha vseh sladokuscev glasbe iz obdobja romantike in Ipavčeva Serenada za godala, v kateri je zaslediti veliko »schubertovskega«. Da pa program večera ostaja zvest rdeči niti, ki je posvečena tudi operni glasbi koncertne sezone ciklusa, pričajo tudi uvertura opere Siviljski brivec italijanskega opernega skladatelja G. Rossinija in tista večna arija Figara iz istoimenske opere. 

Umetnost bogati človeka, mu ponuja oddih in skok v nek drug, lepši svet. 



Oglejte si tudi