Logo MojaObčina.si

Radovljica

DANES
3°C
-5°C
JUTRI
6°C
-4°C

Postno romanje po Rožnovenski potiPrijatelji Rožnovenske poti v soboto, 4. aprila 2020, vabijo na tradicionalno postno romanje po Rožnovenski poti. Romanje se prične s sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj ob 8.30.


Navodila za pot
Ob 8.30 uri bo sv. maša v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, zatem pa se bomo zbrali ob spomeniku papeža Janeza Pavla II. Na približno 12 km dolgo pot se bomo odpravili ob vsakem vremenu. Hoje je za štiri ure, na pol poti, na info točki pa je poskrbljeno tudi za okrepčilo. Poskrbite za primerno obutev in obleko.


OPIS
ROŽNOVENSKE POTI
Pot ima obliko svetega rožnega venca.
. Smeri od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah do cerkve sv. Neže na Brezjah pri Tržiči in do cerkve sv. Janeza Krstnika v Kovorju do cerkve sv. Jakoba v Lešah predstavljajo križ. Na njem je rožni venec, zato tudi vsebina te poti vabi k premišljevanju skrivnosti svetega rožnega venca.
. Z vsebino se ujem tudi konfiguracija terenam naravna razporeditev območij gozdov, travnikov in polj, najbolj pa se v vsebino vključuje prav naravna vrednota – potok Peračica s pritoki, ki predstavlja tudi največjo naravno danost na tem območju.
. Krožna pot nas pelje po pretežno neposeljenem ozemlju dveh občin (Tržič in Radovljica), treh far (Brezje, Kovor in Leše) in hkrati tudi štirih krajevnih skupnosti (Brezje, Kovor, Brezje pri Tržiči in Leše).


OPIS
IN DOLŽINA POTI SVETEGA ROŽNEGA VENCA

Dolžina poti je 12,20 km, prvi odsek poti Brezje – odcep za Peračico je upoštevan dvakrat. Pot se začne pred baziliko na Brezjah in poteka proti vhzodu skozi vas Brezje po lokalni cesti proti Peračici. Zaključi se spet na Brezjah.

Prvi odsek poti – dolžina je 1,25 km

UVODNI
DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA
Pot gre po lokalni cesti od bazilike Marije Pomagaj do razpotja za Peračico.

Drugi odsek poti – dolžina 1,85 km

VESELI
DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA
Prične se na odcepu za Peračico. Poteka po lokalni cesti proti domačiji “pr’ Janežč'” in se nato desno odcepi na gozdno cesto proti potoku Strašnik, nadaljuje pa po gozdu do huškega polja.

Tretji odsek poti – dolžina 2,90 km

SVETLI
DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA
Pot nas vodi od gozda prek polja mimo kmetije “pr’ Zazk'”, po kolovozu in cesti do križišča v središču vasi Hudo, od tam pa po lokalni vesti do vasi Brezje pri Tržiču (Sv. Neža).

Četrti odsek poti – dolžina 2,20 km

ŽALOSTNI DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA
V križišču pot zavije levo mimo odcepa za Popovo, nato gre skozi Vadiče in naprej do vasi Leše.

Peti odsek poti – dolžina 2,75 km

ČASTITLJIVI DEL SVETEGA ROŽNEGA VENCA
Na dnu vasi vasi Leše se pot obrne levo in poteka po lokalni cesti skozi Peračico in se nato priključi na že prehojeno pot.

Šesti odsek poti – dolžina 1,25 km
Pot nas vodi nazaj do bazilike Marije Pomagaj na Brezjah.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi