Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Z Možjance že 12. Pohod po Tovorni poti

V soboto, 24. septembra, je bil na Možjanci že 12. pohod po Tovorni poti. Pohod je tradicionalno organizirala družina Štirn iz Okrepčevalnice Rožmarin, udeležilo pa se ga je sedemnajst pohodnikov.

Zbirno mesto je bilo pri Okrepčevalnici Rožmarin, kjer so se pohodniki okrepčali s sendviči in čajem, nato pa se pod vodstvom Marka Štirna podali do razgledne točke nad vasjo. Pot so nadaljevali nad Štefanjo goro, se ustavili pri kapelici in nato povzpeli na najvišjo točko, Davovec, kjer so ob spomeniku padlim borcem NOB naredili krajši postanek in se vpisali v vpisno knjigo. Z Davovca so se spustili do farne cerkve v dolini Kokre, od koder so se z avtobusom odpeljali do Tupalič in se nato spet povzpeli do izhodišča na Možjanci, kjer sta jih Tatjana in Franci Štrin že čakala z odličnim golažem, polento ter slastnim jabolčnim štrudljem.

Najdaljša različica tovorne poti, po kateri so že v 14. stoletju na Koroško prenašali železo in morsko sol, vodi z Možjance, mimo Štefanje gore, do doline Kokre in je dolga petnajst kilometrov. Pohodniki trajanje in smer pohoda lahko poljubno prilagajajo razpoloženju in fizični pripravljenosti. Pogosti obiskovalci tovorne poti so tudi kolesarji. Prav njim gre zahvala, da je bila pot po katastrofalnem žledolomu v letu 2014 zelo hitro obnovljena in pripravljena na nove obiskovalce. 

Naslednji, 13. Pohod po Tovorni poti bo odet v pomladanske barve, nanj boste vabljeni v mesecu aprilu.

Oglejte si tudi