Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
11°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Člani Turističnega društva Kokra smo obiskali Notranjsko

Predzadnjo septembrsko soboto smo se člani Turističnega društva Kokra odpravili na izlet na Notranjsko.

V vas Dolenje Jezero pri Cerknici smo si ogledali živo maketo Cerkniškega jezera, s pomočjo katere so nam prikazali polnjenje in praznjenje jezera. Ogledu makete je sledila multivizija fotografij in posnetkov Cerkniškega jezera v vseh letnih časih ter obisk etnološkega parka. Imeli smo priložnost spoznati svetovno kraško znamenitost, njeno zgodovino in podobe iz življenja prebivalcev. Ogledali smo si čolne – drvake, njihove drsalke, pripomočke za ribolov. Žal je bilo v tem času jezero še suho.

Sledil je ogled Križne jame, ki je znana v svetovnem merilu zaradi podzemnih jezer. Vsak obiskovalec je dobil škornje in luč. V Križni jami smo videli prečudovit podzemni svet in tudi okostje navadnega ter jamskega medveda.

Odpeljali smo se proti Velikim Blokam, zibelki bloškega smučarja, kjer smo imeli kosilo in se naklepetali. 

Na koncu smo si ogledali še Bloško jezero. Nastalo z zajezitvijo potoka, ki so ga izvedli tamkajšnji prizadevni turistični delavci okoli leta 1970. Je izletniška točka za kolesarje, motoriste, pohodnike, sprehajalce in ribiče. Pozimi privablja številne drsalce. Veliko turistično zanimivost predstavlja pravljičen Park Bloška Idila. V parku smo občudovali neverjetne lesene skulpture, ki so delo domačina in lastnika parka ter brunarice, Janeza Hitija. Vsi objekti v parku in ob jezeru so narejeni samo iz lesa. Lesene hiške omogočajo gostom pristen stik z naravo. Izdelane so iz češnjevega, borovega in smrekovega lesa iz okolice. Vsaka hiška ima teraso in zunanjo sedežno garnituro.

Na izletu smo videli in spoznali marsikaj novega in zanimivega ter našli tudi kakšno idejo za našo vas. Lepote naše Slovenije so res neprecenljive. Izlet smo zaključili v poznih večernih urah v gostilni Celar v Kokri. Imeli smo se lepo, naslednjič se nam pridružite!

 

Zapisala: Marta Povšnar

Oglejte si tudi