Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

"Gremo peš" v vrtec

Od 16. do 22. septembra poteka evropski teden mobilnosti, katerega so z različnimi dejavnostmi obeležili tudi v vrtcih pri OŠ Matije Valjavca Preddvor, torej v vrtcu Storžek Preddvor, vrtcu Palček na Jezerskem in v vrtcu Čriček na Zgornji Beli. Moto tedna je bil »Gremo peš«.
V letošnjem šolskem letu so se naši vrtci vključil v projekt »Trajnostna mobilnost v vrtcih«.  Vzgojitelji smo starše že na prvih roditeljskih sestankih povabili k sodelovanju v projektu, katerega cilj je prispevati k spreminjanju potovalnih navad otrok in njihovih bližnjih v smeri trajnostne mobilnosti (premagovanje razdalj peš, s kolesom, rolerji, javnim prevozom ali na način skupne vožnje z osebnim avtomobilom), posledično pa k zmanjševanju motornega prometa v okolici vrtcev, k zmanjšanju okoljskih obremenitev, k spodbujanju gibanja otrok in s tem h krepitvi njihovega zdravja.

V tem tednu smo izvedli niz zelo raznolikih dejavnosti. Najprej smo s pomočjo staršev motivirali otroke z igrico Beli zajček. Zajček, katerega kožušček je umazan zaradi izpušnih plinov avtomobilov, je otroke povabili, da mu očistijo kožušček s tem, da v vrtec prihajajo peš (vsaj del poti), s kolesom, poganjalcem, skirojem ali z avtobusom. Z otroki smo izdelali različne zajčke, na katere smo vsak dan lepili bele žetone, ki so si jih otroci prislužili s "pravimi" prihodi. Nato smo spoznavali varnost v prometu, poklic policista, pogovarjali smo se o onesnaženosti in zdravju. Igrali smo se različne gibalne igre, izvedli daljše sprehode ter se vozili s kolesi, poganjalci, skiroji in potovali s »peš busom«.
Vzgojiteljice iz vrtca Čriček se ob tej priložnosti zahvaljujejo Gostišču Pr Bizjak in g. Zvonetu Jagodicu, ki so prijazno odstopili prostor za parkirišče staršem in zaposlenim, da smo lahko lažje izvedli akcijo in del poti do vrtca prehodili. Staršem pa se zahvaljujemo za sodelovanje, saj je bil način prihodov otrok v vrtec odvisen prav od njih.

Skupaj nam je uspelo, da smo naredili nekaj koristnega. Otroci so spoznali, da lahko tudi sami pripomorejo k temu, da je okolje, v katerem živimo, varnejše in čistejše. Verjamemo, da so pridobljene izkušnje za otroke dobra naložba za kasnejšo samostojno in varno udeležbo v prometu.
Urška Bizjak, vzgojiteljica



Oglejte si tudi