Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Razstava 33 dni - 100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov na ogled v OŠ Preddvor

V petek, 22. novembra 2019 so v prostorih Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor odprli razstavo 33 dni - 100. obletnica ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Razstava, ki jo je lani, ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne in nastanka države SHS pripravil Narodni muzej Slovenije v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Arhivom Republike Slovenije, prikazuje prevratno obdobje ob razpadu Habsburške monarhije in kratko obdobje obstoja Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki je trajalo le 33 dni, do združitve v Kraljevino SHS.

Boris Radjenović, pobudnik in organizator razstave v Preddvoru, je ob odprtju povedal, da to zelo zanimivo in še do nedavnega malo poznano obdobje slovenske zgodovine z gostovanji želijo približati ljudem, zlasti mladim. Ravnatelj šole Bogdan Sušnik je dogodek prav zato z navdušenjem podprl. Na poučen sprehod v zgodovino je zbrane popeljal kustos in soavtor razstave Jože Podpečnik. Kako pomembno je poznati zgodovino svojega naroda, jo odkrivati mladim in krepiti spoštovanje do svoje preteklosti, pa je poudaril župan Rok Roblek, ki je razstavo tudi uradno odprl. »S poznavanjem svoje preteklosti namreč vemo, kdo smo in kam nas lahko pripelje prihodnost. Mlajšim generacijam se danes zdi kar samoumevno, da imamo lastno državo, vedeti pa je treba, da je moralo umreti mnogo ljudi, zlasti v burnem dvajsetem stoletju, da smo prišli do nje.« Odprtja razstave se je udeležil tudi evropski poslanec Franc Bogovič, ki je bil tega dne na delovnem obisku v Preddvoru.

Razstava bo na ogled še do 15. januarja, ogledati pa si jo je moč v dneh, ko je šola odprta, torej od ponedeljka do petka, od 7.30 do 19.00.

P. L. Premru

Oglejte si tudi