Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Festival pitne vode iz Kamniško-Savinjskih planin v Preddvoru

Ob zaključku projekta Vodne zgodbe KSA je bil na Osnovni šoli Preddvor in ob vodnem izviru potoka Bistrica organiziran pester Festival pitne vode.
Območje Kamniško-Savinjskih Alpe (KSA) je izredno bogato z vodami v številnih oblikah (potoki, izviri…), predvsem pa izredne kakovosti, saj so kljub modernemu razvoju ostale zelo čiste. Tako stanje je redkost že v Evropi, še bolj pa v svetovnem merilu. Kar je zelo pomembno, saj brez vode ni življenja. Sestavlja od 80 % telesa pri dojenčku do 60-65% pri odraslem človeku. Vse to pomeni, da moramo to vodo in vodna telesa še posebno skrbno varovati, saj so ključni del kakovosti življenja na Gorenjskem. Ob tem pa pomenijo tudi velik potencial za razvoj, na primer za sonaravni turizem.

Vse zapisano velja tudi za območje občine Preddvor, ki ima na pobočjih gora številne izvire čiste vode, iz njih pa se napajajo mnogoteri potoki (Belca, Bistrica, …). Seveda sta posebnega pomena reka Kokra in jezero Črnava, ki se oba tako ali drugače napajata iz tega vodnega bogastva.

Z namenom, da bi to kakovost voda tudi uradni dokazali in jo na zanimiv način predstavili domačinom in tujim obiskovalcem, so vse občine v KSA že v letu 2017 pristopile k projektu Vodne zgodbe KSA. Med njimi  pod okriljem projektnega partnerja, Lokalne akcije skupine (LAS) Gorenjska košarica sodelujejo tudi vse tri gorenjske občine na tem območju (Preddvor, Jezersko, Cerklje). Znotraj projekta je bilo analiziranih več kot 80 vodnih virov po vsem območju Kamniško-Savinjskih Alp. Te so potrdile izjemno čistost velike večine teh virov, med njimi tudi vseh 3 izvirov iz območja Preddvora (izvira Belce in Bistrice ter izvirek pri Podlebelci).

Še zlasti pomembno je, da se pomena čiste vode in njenega ohranjanja zavedo mladi. Prav zato je bil z vodo iz nekaterih od omenjenih izvirov 22. marca na Osnovni šoli Preddvor pripravljen pester in zanimiv Festival pitne vode. Večina udeležencev je bila učencev iz 8-ih oddelkov 6. do 8.razreda, tako da je bilo udeležencev skupaj več 150.

In kaj vse so slišali in spoznavali, predvsem pa  okušali ?

Kot pravi vodni okuševalci oz. sommelierji so poskusili vzorce vode iz 8 gorskih izvirov v občinah Preddvor, Jezersko in Kamnik, za primerjavo pa še vzorca vode, ki priteče iz preddvorskih in kamniških pip. Seveda ob tem niso vedeli katera voda je v posamezni steklenici, tako da so se pri končnem ocenjevanju vode in izbiri najboljše morali zanesti le na svoja čutila. Pri tem so se zelo izkazali, saj so pokazali ne le veliko lastnega zanimanja, ampak so tudi skoncentrirano in z vsemi čutili pokušali vode eno za drugo. Pokazali so, da se še kako znajo razločiti različne vode in da na srečo še nismo izgubili tega občutka.  Ob tem so učenci izvedeli še marsikaj zanimivega o rezultatih analize vode, pa tudi kako pomemben del našega telesa sestavlja voda.

In katera voda se je je izkazala za najboljšo, vsaj za učence iz OŠ Preddvor? To je bila t.i. jezerska slatina ali Ankova slatina, ki je dobil kar 48 glasov. Moda je nekaj k temu pripomogel tudi prepoznaven okus, pa tudi ponos in navdušena promocija, ki so jo za ''svojo'' vodo izvedli učenci, ki prihajajo z Jezerskega. Veliko glasov je dobila tudi voda iz izvira Kamniške Bistrice (28 glasov), pa voda iz Malega izvirka (v dolini Kamniške Bistrice, 20 glasov), ter domača voda iz izvirov Bistrice (14 glasov) in Belce (15 glasov).

Že ob začetku programa festivala, ki je potekal celo dopoldne in del popoldneva,  so učenci po šolskem radiu lahko prisluhnili več vodnim zgodbam, ki so tako ali drugače povezane z vodo ter njenim posebnim, celo čudežnim pomenom za človeka. Te zgodbe so učenci zbirali vse od začetka leta 2019, bodisi da so jih kot legende, pravljice ali štorije ''izbrskali'' iz spomina svojih (starih) staršev, ali pa so jih kot domišljijske pripovedke na novo napisali pri predmetu slovenščine.

V popoldanskem času je sledilo še likovno ustvarjanja na temo vode in vodnih zgodb, v zgodnjem popoldnevu pa je manjša skupina odšla tudi na teren, k izviru potoka Bistrica, kjer so se ob samem izviru napili njene izredno čiste in kvalitetne vode.

Celotnega dogodka pa ne bi bilo mogoče organizirati na tako zanimiv in brezhiben način, če k sodelovanju ne bi pristopila OŠ Preddvor, njeno osebje in tudi učenci. Projektna skupina dogodka, t.j. Občina Kamnik (vodja projekta), BSC Kranj (projektni partner z Gorenjske) in Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj (organizator Festivala) se zato še posebej zahvaljuje učiteljicama Petri Lombar Premru in Francki Planinc, ravnatelju Bogdanu Sušniku ter ostalemu učiteljskemu osebju  za ves vložen trud in navdušenje in gostoljubje na šoli.

Festival pitne vode v Preddvoru je bil pripravljen v okviru projekta Vodne zgodbe Kamniško-Savinjskih Alp (KSA), ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020. Več informacij o projektu najdete na spletni strani: http://www.bsc-kranj.si/stran/vodne-zgodbe-ksa

 Uroš Brankovič, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj

Oglejte si tudi