Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Spomladanski tabor mladih planincev v Hudičevem borštu

Enajst mladih planincev, učencev interesne dejavnosti Gremo v hribe iz OŠ Matije Valjavca Preddvor je konec tedna uživalo na planinskem taboru v Hudičevem borštu.

Dnevi so že dolgi, zato smo se iz Mač odpravili šele ob petih popoldne. Čez dve uri smo že občudovali odtenke zelene na pobočjih Zaplate in okoliških hribov ter tudi v dolini daleč pod nami. Petkov večer je bil, kot narekuje že naša tradicija, najprej namenjen kratkemu počitku, nato pa spontani igri, raziskovanju okolice, namestitvi v sobe in pripravi večerje. Ko smo pospravili večji del gore palačink - Nejc in Martin sta jih napekla kar 88! – nam je oskrbnik Rajko predstavil dejavnosti markacistov, hkrati pa smo obnovili znanje o varni hoji v gore. Nato pa… prav nikogar ni bilo treba priganjati k počitku, spanje v planinski koči je vedno vznemirljivo.

V soboto so nas sončni žarki že zgodaj zvabili na plano, jutranji mir v Hudičevem borštu pa je zamenjal otroški vrvež: večkratni sprehod do studenca, nabiranje smrekovih vršičkov, igre v »peskovniku« ob helidromu, iskanje zanimivih kamnov, pa seveda občudovanje razgleda… Po zajtrku smo bili deležni še praktične učne urice: najprej prikaz postopka risanja in obnavljanja rdeče belih znamenj s strani izkušenega markacista, nato pa je vsak »namalal« svojo markacijo. Ura je šla že proti enajsti, ko smo se poslovili in jo mahnili proti Jakobu – se ve, čez Javorov vrh, najvišjo točko naše ture, in s postankom na razgledni točki. Da nam je vroče, smo začutili šele na Jakobu; nekaj otrok je postanek vseeno izkoristilo za guganje in posedanje v ležalnikih na plaži, za sestop v dolino pa smo raje izbirali senčne steze. Malce utrujeni a zadovoljni po krasni turi in hvaležni, da smo se srečno vrnili v dolino, smo točno ob dogovorjeni uri zaključili našo pustolovščino.

Za čudovito dvodnevno doživetje v hribih nad domačimi kraji se zahvaljujemo Planinskemu društvu Preddvor, ki nam je zopet omogočilo brezplačno nočitev in čajčke, še posebej pa oskrbniku Rajku Fendetu za gostoljubje, potrpežljivost in novo poglavje planinske šole. Hvala tudi učitelju Damjanu Končanu in Primožu Liparju, očetu dveh mladih planincev za spremstvo in pomoč.

Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi