Logo MojaObčina.si

Preddvor

JUTRI
12°C
-1°C
ČE.
15°C
-6°C
1526

Spominska slovesnost ob 76. obletnici požiga vasi Kokra

Na sončno sobotno dopoldne, dne 21.7.2018 je ob spominskem obeležju v naselju Kokra, ob regionalni cesti Kranj – Zgornje Jezersko, potekala spominska slovesnost ob 76. obletnici požiga vasi Kokra. Slovesnost, katere se je udeležilo okoli 90 ljudi, je organizirala občinska organizacija ZB NOB Preddvor.

Za osvežitev spomina bralcu naj povemo, da je nemški okupator dne 20.7.1942 v vasi Spodnja Kokra kot maščevalni protiukrep za smrt dveh svojih pripadnikov zažgal devet hiš v vasi in postrelil štirinajst moških v starosti nad sedemnajst let ter šestnajst talcev iz zapora v Begunjah. Šestindvajset žensk in otrok iz vasi pa je okupator najprej transportiral v zbirno koncentracijsko taborišče v Šentvidu pri Ljubljani, kasneje pa deportiral v koncentracijsko taborišče Ratzberg na Bavarsko.

V kulturnem programu spominske slovesnosti, ki jo je povezovala Urška Tičar, so sodelovali:  MePZ Kokrškega odreda - Preddvor pod vodstvom zborovodje Milana Bajžlja, z recitacijami pa članice občinske organizacije ZB NOB Preddvor Urška Tičar, Mica Hribar, Polona Hribar in Anica Celar – Gorza.

Spominska slovesnost se je pričela s svečanim prihodom praporščakov iz članic ZB NOB Kranj na prizorišče in uvodnim pozdravom prisotne publike, ki ga je izvedel domačin Stanko Povšnar. Ob petju žalostinke je nato tričlanska delegacija v sestavu Joža Krč, Stane Povšnar in Stanko Povšnar položila venec k spominskemu obeležju, čemur je sledila še minuta molka, s katerim se je prisotna publika poklonila spominu na vse padle žrtve. 

Sledil je pozdravni nagovor mag. Franca Ekarja, predsednika OO ZB NOB Preddvor, ki je po opisu nemškega zločina v vasi Kokra pred 76-imi leti poudaril tudi nadvse pozitivno vlogo in pobudo takratnega pisatelja, pesnika, pristojnega župnika z Jezerskega ter hkrati župnega upravitelja v Kokri in člana takratnega odbora za postavitev spomenika padlim žrtvam, g. Jožeta Vovka, ki je v letu 1953 pri nadškofijskem ordinariatu v Ljubljani dosegel brezpogojno izdajo dovoljenja za postavitev spomenika padlim žrtvam na cerkvenem zemljišču, kjer je nemški okupator požgal župnišče v vasi Kokra.

V osrednjem delu slovesnosti je kot slavnostna govornica nastopila Doroteja Osterman, predsednica Pokrajinskega sveta ZZB NOB Gorenjske, ki je med ostalim poudarila: »To, da v miru, v Kokri, v samostojni državi Sloveniji govorimo v slovenskem jeziku, ni nekaj naravnega, ne obstaja kar tako, temveč je bilo priborjeno predvsem v strahotnem bojnem metežu v času 2. svetovne vojne. V tem času se je odločalo o biti ali ne biti slovenskemu narodu, kajti cilj vseh okupatorjev je bil zasužnjiti in uničiti ta narod«. Sledil je tudi njen opis vojne vihre, raznarodovalnih okupatorjevih ukrepov ter detajlni opis nemškega zločina v vasi Kokra. Ob zaključku je dejala: »Pomladni oblastniki se danes sramujejo rdeče zvezde, prepovedujejo snemanje ob prihodu pohodnikov s Triglava. Za vodenje države smo izvolili moža, ki nas ne mara, ker mu nočemo biti podrejeni, v parlamentu se priklanjamo bogu. To je postala naša država! Čas zahteva dvignjeno pest!« Govornica je za svoj govor požela buren aplavz publike.  

Zaključek slovesnosti je izzvenel v zahvali povezovalke publiki za udeležbo na slovesnosti in zahvali za sodelovanje ter vloženi trud vsem prisotnim praporščakom, nastopajočim v kulturnem programu ter obema govorcema. Prisotno publiko je tudi prijazno povabila k ponovnemu snidenju v letu 2019, ko bo potekala spominska slovesnost ob 77. obletnici požiga vasi Kokra. Spominska slovesnost  se je zaključila s prijetnim druženjem ob dobrotah, ki so jih pripravile članice občinske organizacije ZB NOB Preddvor.

 Avtor: Damjan Renko

Fotografije: Slavko Prezelj, osebni arhiv Milan Bajželj

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi