Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Občni zbor Občinske organizacije borcev za vrednote NOB Preddvor

Občinska organizacija borcev za vrednote NOB Preddvor vas vabi dne, 8. marca 2019 ob 18. uri na Občni zbor, ki bo v Domu krajanov v Preddvoru. Na občnem zboru bo v kulturnem programu nastopil Mešani pevski zbor Kokrškega odreda Preddvor.

Za zbor je upravni odbor pripravil brošuro, v kateri je naveden program aktivnosti v letošnjem letu. K temu je med drugim dodan še govor predsednika Francija Ekarja z lanskoletne spominske svečanosti v Kokri ter dokument o razglasitvi kulturnih spomenikov v Občini Preddvor iz leta 2006. V dokumentu je navedenih tudi 25 spomenikov NOB, ki so zaščiteni z odlokom Občine Preddvor. Med temi spomeniki NOB jih je v brošuri predstavljeno 11.

V zaključku brošure je predsednik Občinske organizacije borcev za vrednote NOB Preddvor Franci Ekar dodal zapis, ki pojasnjuje pomen organizacije za današnji čas:

Vsak državljan(ka) Republike Slovenije je lahko član(ica) združenja borcev za vrednote NOB. Poleg še živih borcev in aktivistov NOB, žrtev vojnega nasilja in drugih udeležencev narodnoosvobodilnega boja 1941–1945, so torej člani lahko vsi, ki imajo spoštljiv, pozitiven odnos do NOB in so pripravljeni sodelovati v prizadevanjih in pri uveljavljanju vrednot tega boja. Te vrednote so zlasti: domoljubje, svobodomiselnost, protinacifašizem (nasprotovanje novim pojavom nacizma in fašizma), narodova suverenost, tovarištvo, enakopravnost, solidarnost, humanost, poštenost, socialna pravičnost in vse druge vrednote, ki zagotavljajo spoštovanje človekovih pravic. Vse te temeljne pravice so zapisane že v slovesni izjavi Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta o pravicah in dolžnostih slovenskega naroda z dne 19. februarja 1944.

Od leta 1997 se v organizacijo lahko včlanjujejo tudi tisti, ki niso bili udeleženci NOB, tako je le-ta postala splošna domoljubna organizacija.

Slavko Prezelj

  

Oglejte si tudi