Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Izlet DU za stare 80 in več let v Radmirje

V Društvu upokojencev vsako leto poskrbimo, da naše najstarejše člane, stare 80 in več let odpeljemo na izlet, kjer preživijo dan v družbi svojih sovrstnikov. In tudi letos je bilo tako. V četrtek, 16. maja smo napolnili avtobus in se odpeljali v Radmirje, v Ljubno ob Savinji, kjer na gričku stoji cerkev Sv. Frančiška Ksaverija. To je bila že včasih romarska pot in je tudi še danes, saj je cerkev zelo bogato obdarjena. Iz raznih kraljevskih dvorov in plemiških družin so prihajala darila kot so bogoslužna oblačila in posoda. V njej je tudi zakladnica mašnih plaščev in drugih dragocenosti. Gospa Antonija nam je razkazala mašne plašče in povedala, koliko so stari in kod so prihajali. Med njimi je plašč, ki ga je izvezla Marija Terezija iz svoje poročne obleke in ga podarila cerkvi v Radmirju leta 1750, plašče sta prispevali tudi poljska kraljica Marija Jožefa (leta 1753) in mati francoskega kralja Ludvika XVI (leta 1763). To je samo kanček iz te zakladnice. K slavi Radmirske cerkve pa so veliko pripomogli jezuiti, saj je bil Frančišek njihov zavetnik. Izšle so mnoge knjige, molitveniki in pesmarice, ki so opisovale razne čudeže.

Cerkev so dokončno sezidali leta 1725. Neznani arhitekt je cerkev oblikoval v baročnem slogu, ki je v podobi križa. V cerkvi je kar pet oltarjev.  Župnik nam je razložil, da je bil včasih red v cerkvi takšen, da so na desni strani sedeli samo moški, na levi pa ženske in stranski oltarji na moški strani so imeli le ženske svetnice, na ženski strani oltarja pa so bili le moški svetniki, tako, da se med sabo niso gledali.   Izlet in mašo  pa so nam popestrile naše pevke, ki smo jih povabili s seboj. S poučnimi zgodbicami pa nam je krajšal pot tudi župnik Branko iz sosednje fare, katerega smo povabili s seboj.

Po maši in vseh ogledih smo se odpeljali v čudovito gostišče na Črnivcu, kjer smo se dobro okrepčali in pot nadaljevali proti domu. Pa kmalu nasvidenje!

Marija Velikanje

Oglejte si tudi