Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Preddvorski upokojenci na ogledu Rupnikove linije

Pohodniki Društva upokojencev Preddvor smo se 17. 10. 2017 zbrali ob osmi uri in se z osebnimi avtomobili odpeljali proti Poljanski dolini, do Gorenje vasi, kjer nas je počakal vodnik Branko Celar. Odpeljali smo se proti Golemu vrhu na ogled Rupnikove linije.

Podali smo se v podzemno utrdbo Goli vrh. Sestavljena je iz nadzemnega visokega bunkerja ter podzemnih galerij, približno 25 m globoko. Glavna galerija je dolga 200 m, ob njem pa je razvejan in skrbno odvodnjavan sistem manjših galerij in dvoran (vojašnica z bolnišnico, skladišča, strojnica …).  Ogledali smo si tudi stalno razstavo tistega, kar je ostalo iz časa gradnje. V prostornih dvoranah vse leto potekajo različne prireditve, dvorane so zelo akustične, zato smo tudi mi zapeli. Ogledali smo tudi balinišče z lesenimi kroglami. Proti vrhu smo se podali najprej po 130 ozkih betonskih stopnicah, potem pa po lestvah povsem do vrha, kjer smo morali splezati skozi ozke okrogle linije in se spustiti po lestvi iz bunkerja. Malo smo razmišljali, ali nas bo vseh 19 pohodnikov lahko splezalo skozi okroglo lino in se spustilo po lestvi na plano. Korajža velja, uspelo nam je.

Potem smo še približno dve uri pešačili po gozdnih poteh, vreme je bilo čudovito in toplo,  bili smo v objemu Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijcev in Škofjeloškega hribovja. Vodnik nam je med potjo organiziral dobro malico na kmečkem turizmu. Veseli in polni lepih vtisov smo se v popoldanskih urah vrnili v Preddvor.    

Anica Celar Gorza

Oglejte si tudi