Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
12°C
2°C
JUTRI
12°C
3°C
Deli
2498

Pohodniki DU Preddvor na Pokljuki

V torek, 10. septembra 2019, se nas je 18 pohodnikov DU Preddvor z dvema kombijema odpeljalo na Pokljuko. Najprej smo se povzpeli na 1265 metrov visok Galetovec in si nato ogledali še Pokljuška barja. Vodil nas je planinski vodnik Janez Planinc.

S kombijema smo se zapeljali na Pokljuko, kjer smo zavili levo  v smeri Bohinja. Peljali smo se  po poti  v smeri Gorjuš in po dobrih treh km vožnje zavili levo na gozdno cesto v smeri Belske planine.  Tu smo parkirali kombija in pot nadaljevali  po gozdni cesti  do Belske planine. Poleg krav in njihovih teličkov, ki so bili še na planini,  so bile tu tudi leseni vikendi, zgledno urejeni in tudi tisti, ki so jih ravno obnavljali. Na koncu planine smo še malo hodili po kolovozu in čez nekaj minut prispeli do križišča, kjer nas je levo usmerjala tabla z napisom  Galetovec. Še kratek vzpon in prispeli smo na razgledno vzhodno in jugovzhodno točko pokljuške planote Galetovec. Odprl se nam j pogled na Karavanke, Jelovico, Ratitovec in del Spodnjih Bohinjskih gora.  Pod nami pa je bila 500m visoka pečina nad Bohinjsko Belo, ki privlači športne plezalce. Tudi Valentin Vodnik je napisal pesem o tej zanimivi razgledni točki.

 

Vrh peči nad Belo

se vsedem na kraj,

zavriskam, zapojem,

da zlega se v kraj.

 

Je Babji zob pred mano,

z Jelovico, Pečano,

v sklani votlini

odmeva glas nazaj.

 

In čez Talež je stezica,

na Kupljenik gor pelje,

 to prav luštna je vasica

V varstvu svet'ga Štefana …

(Valentin Vodnik)

 

Po malici smo se spustili nazaj h kombijema in se zapeljali do pokljuških barij. To so posebni ekosistemi Pokljuke, imenovani šotna barja. So območja stalno stoječe vode, ki jo prekrivajo nekaj decimetrov ali metrov debele plasti šote. Nastala pa so po zadnji poledenitvi. Najbolj znana in največja so Veliko Blejsko barje, Goreljek in Šijec. Po obronkih slednjega smo se tudi sprehodili, kajti sama hoja preko barja je prepovedana. Sprehod smo združili tudi z uspešnim nabiranjem gob.

Zadnja točka našega pohoda je bilo druženje ob kavici v gostiln Pr' Jagru na Zatrniku. S srečnim prihodom v Preddvor smo pohodniki DU Preddvor zaključili še en prijeten dan v gorah, zaradi izjemnega razgleda z vrha Galetovca in večini doslej nepoznanih barij na Pokljuki.

 

Zapisala: mag Franceska Žumer

Fotografije: Janez Planinc in mag. Franceska Žumer

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi