Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Pohod Društva upokojencev na Sv. Trojico

Društvo upokojencev Preddvor je v torek, 2. 10. 2018, organiziralo planinski pohod na Sv. Katarino nad Pivko. Smer pohoda in vodenje je tudi to pot prevzel planinski vodnik Janez Planinc.

Osemnajst pohodnikov se je z dvema kombijema zjutraj z oblačnega in hladnega Preddvora odpravilo proti Pivki. Že ob izvozu z avtoceste v smeri proti Ilirski Bistrici se je skozi temne, podeževne oblake pričelo prebijati sonce, ki je obljubljalo lep sončen dan.

Izhodišče naše poti na vrh Sv. Trojice, visoke 1106 m, je bilo križišče za vasjo Trnje, na robu vojaškega poligona Poček. Sprva smo hodili po urejeni makadamski cesti, nato pa po razgibanem kraškem listnatem gozdu in travnikih do vrha, k cerkvici Sv. Trojice. Kljub sončnemu vremenu je bilo vse do vrha precej hladno in vetrovno. Na vrhu smo zaradi močnega vetra iskali zavetje ob zidovih kamnite cerkvice in v dobrem razpoloženju pojedli malico iz nahrbtnika. Na vrhu je že v 17. stoletju stala manjša cerkev, ki je na prehodu iz 18. v 19. stoletje propadla. Pred kratkim so jo ponovno pozidali in je videti, kot bi tukaj stala že od nekdaj. Z vrha je čudovit razgled na Nanoško planoto, Pivško podolje, Javornike, Snežnik in Vremščico vse do hrvaške Učke. Kljub vetru nas je sonce vse bolj grelo in ko smo se po krožni poti vračali nazaj proti izhodišču, smo vetrovke, rokavice in kape počasi pospravili v nahrbtnike.

Dobro razpoloženi smo se v Pivki na kratko ustavili na kavi in se nato okrog 2. ure počasi odpeljali proti domu. Pohod je bil – tako kot vedno - odlično načrtovan in organiziran, za kar se zahvaljujemo Janezu Planincu, Janezu in Hariju pa smo hvaležni tudi za varno vožnjo v kombijih.

Ivka Sodnik
Foto: Janez Planinc

Oglejte si tudi