Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Izlet DU Preddvor po avstrijski Koroški

 

V četrtek, 6. septembra smo se upokojenci odpravili na izlet na avstrijsko Koroško. Prvi postanek je bilo mesto Beljak, kjer smo obiskali gotsko farno cerkev Sv. Jakoba, ki se ponaša z visokim zašiljenim zvonikom. Glavni trg krasi ostanek sramotilnega stebra ali pranger, ob katerem so v srednjem veku privezovali storilce sramotnih dejanj in jih izpostavljali posmehu in sramotenju. Po sprehodu skozi mesto smo pot nadaljevali do gradu Lanskron, slovensko ime zanj je Vajškra, katerega veličino smo opazovali že z avtoceste. Gradu se je lastilo več plemiških družin, danes pa je poznan po predstavi ptic roparic in bivališču opic-japonskih makakijev. Poleg čudovitega razgleda na mesto smo si ogledali bivališče ptic in njihovo predstavo, ki je bila res vredna ogleda.

Naslednja pot našega izleta je bila gora Dobrač, ki leži v Ziljskih Alpah in presega višino 2000 metrov. To je naravni park z nekdanjimi smučišči in predvsem čudovitimi razgledi na Karavanke, Julijske Alpe in dolino Zilje. Zanimivo je bilo razgledišče Rdeča peč, kjer so še vedno vidne posledice potresa iz leta 1348, ko je prodor zasul kar 17 vasi v Furlaniji in zalil reko Ziljo.

Prežeti s toplimi občutki lepih dogodivščin smo se vračali na slovensko stran, kjer nas je čakalo pozno kosilo in vožnja do domačega kraja.

Marija Velikanje

Oglejte si tudi