Logo MojaObčina.si

Preddvor

JUTRI
24°C
7°C
ČE.
23°C
5°C

Občino Preddvor bo na volitvah v Državni svet kot elektor zastopal Miran Perko

Na oktobrski seji Občinskega sveta Občine Preddvor so potekale tudi volitve predstavnika občine za izvolitev člana Državnega sveta Republike Slovenije. Predsednik Komisije za mandatna vprašanja Janez Brolih je predstavil potek postopka za izbor kandidatov za elektorja in člana v Državni svet. Za Državni svet iz naše občine ni bilo predlaganega kandidata, za elektorja pa sta bila predlagana dva. Potem ko sta le-ta povedala svoje mnenje o kandidatih za Državni svet in po razpravi je bil za predstavnika Občine Preddvor v volilno telo za volitve člana Državnega sveta (elektorja) izvoljen Miran Perko.

Državni svet Republike Slovenije je predstavniško telo, ki ga Ustava Republike Slovenije opredeljuje kot zastopstvo socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Interese, ki pokrivajo  vse glavne segmente družbe, med seboj sooča štirideset državnih svetnic in svetnikov:
- 4 predstavniki delodajalcev,
- 4 predstavniki delojemalcev,
- 4 predstavniki kmetov, obrtnikov ter samostojnih poklicev,
- 6 predstavnikov negospodarskih dejavnosti,
- 22 predstavnikov lokalnih interesov.

Državni svet se voli na posreden način. Volilno pravico imajo samo tisti, ki so sočlani interesnih skupin, ki jim je zagotovljeno zastopstvo v Državnem svetu. Volitve opravijo posebna volilna telesa. Kandidiranje za člane Državnega sveta prepušča zakon v celoti samim interesnim organizacijam in lokalnim skupnostim. Te določajo kandidate v skladu s svojimi pravili. Pri ugotavljanju izida glasovanja je uporabljen sistem relativne večine, kar pomeni, da so za člane volilnega telesa izvoljeni tisti kandidati, ki so dobili največ glasov.

 

Splošne volitve članov državnega sveta - predstavnikov lokalnih interesov bodo v sredo, 22. novembra, splošne volitve članov državnega sveta - predstavnikov delodajalcev, predstavnikov delojemalcev, predstavnikov kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter predstavnikov negospodarskih dejavnosti, pa bodo v četrtek, 23. novembra 2017. (Vir za 2.del prispevka: http://www.ds-rs.si in http://www.dvk-rs.si)

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi