Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Problematika glede državne ceste v Tupaličah - nadaljevanje

Pred dobrim tednom smo v prispevku »Aktualna problematika glede državne ceste v Tupaličah: Kdo bo naslednja žrtev?« poročali, da so se krajani Tupalič na župana občine Preddvor Mirana Zadnikarja obrnili z vprašanji glede varnosti na državni cesti, ki vodi skozi naselje. Župan je tedaj predstavil občinske aktivnosti za ureditev problematike, vprašanja pa je posredoval odgovornim na državni ravni.

V tem tednu je prejel odgovor Direkcije Republike Slovenije za ceste glede ureditve krožišča v Tupaličah. V njem so sporočili  načrtovano dinamiko aktivnosti. Ker gre za projekt, ki je bil izdelan že pred leti in je v vmesnem obdobju prišlo do nekaterih sprememb v predpisih, je potrebno projekt novelirati. Občina je novelacijo takoj po prejemu obvestila naročila. Istočasno bo Direkcija preverila, kako je z zemljišči, ki so sicer pretežno v lasti Direkcije in po potrebi izpeljala dodatne odkupe. Nato bo na javnem razpisu izbrala nadzornega inženirja, ki bo do poletja izpeljal razpis za izvajalca gradbenih del. Ocenjujejo, da bo gradnja trajala približno 4 mesece, tako bo krožišče zgrajeno še v letošnjem letu. Gradnja krožišča je ocenjena na cca 420.000 €. Ob tem na Direkciji za ceste opozarjajo, da se terminski plan lahko spremeni, če se bodo pojavili problemi z zemljišči, zapleti pri javnih naročilih oziroma če se ne bo uspelo zagotoviti potrebnih finančnih sredstev, predvsem za fazo gradnje.

»S predstavnikom Direkcije sva se že sestala. Dejal je, da krožišče zanje ni tako velik strošek in da bodo sredstva zagotovili. Sam menim, da se kljub obljubam lahko zgodi še marsikaj; dokler ni izbranega izvajalca in podpisanih pogodb, se lahko še vse spremeni. Če pa bo šlo vse po načrtih, se bo gradnja lahko začela v začetku jeseni,« je dejal župan Miran Zadnikar ter opisal z dotično problematiko povezano dogajanje v zadnjih januarskih dneh. »Pozval sem inšpektorico Republiškega inšpektorata za infrastrukturo in jo prosil za ogled. Dogovorjena sva za prihodnji teden. O nevarnostih na cesti v Tupaličah smo se pogovarjali tudi na sestanku z Medobčinskim inšpektoratom in policijo. Medobčinska inšpekcija je v januarju v bližini črpalke v Tupaličah  postavila radar in informativno merila hitrost ter naredila analizo - našteli so kar precej prekoračitev  hitrosti. Policisti pa so že pred petimi leti podali predlog za omejitve hitrosti, vendar do danes še ni bil realiziran. Pozval sem odgovorne na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo, da nas takoj sprejmejo. Dogovorjeni smo za torek, 6. februarja. Še enkrat jim bomo predstavili celotno problematiko in zahtevali takojšnje ukrepe. Imamo tudi nekaj svojih predlogov. Pomembno pa je, da se ukrepa takoj,« poudarja preddvorski župan. Pojasnila, zakaj v prispevku v Gorenjskem Glasu (23.1.) o investicijah v državne ceste na Gorenjskem ni omenjenih načrtovanih del rekonstrukcije državne ceste v Tupaličah, pa s strani države še ni dobil.
Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi